Így termelhetsz kevesebb szemetet

Korunk egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája a hulladékkezelés. Míg egy átlag magyar ember naponta egy kilogramm szemetet termel, addig Kump Edina mindössze egy dekát. Hogy csinálja? A hulladékmentes életmód hazai úttörőjével beszélgettünk. 

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Gulyás Attila
2018. november 17.

Korunk egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája a hulladékkezelés. Míg egy átlag magyar ember naponta egy kilogramm szemetet termel, addig Kump Edina mindössze egy dekát. Hogy csinálja? A hulladékmentes életmód hazai úttörőjével beszélgettünk. 

Ahogy a belvárosi kávézóban Kump Edinára várok, rendelek egy limonádét, de elfelejtek szólni, hogy ne tegyenek bele szívószálat. Az egyszer használatos szívószálak világszerte komoly környezetvédelmi problémát jelentenek, és egy magára valamit is adó, „zöld lelkületű” ember erre igyekszik figyelni. Különösen akkor, ha épp a hulladékmentes életmód emblematikus alakjával találkozik.

 

 

A hulladékmentes életmód mint kifejezés kicsit megtévesztő, mivel nem azt jelenti, hogy az ember egyáltalán nem termel hulladékot, hanem inkább azt, hogy megpróbálja a lehető legminimálisabbra csökkenteni annak mennyiségét. „Én ezért is nem mutogatom befőttesüvegbe zárva az egy év alatt termelt szemetünket, ahogy ezt például a hulladékmentes életmód legismertebb képviselője, Bea Johnson teszi. Kétségtelen, hogy ez remek marketingeszköz, de megtévesztő, hisz abban nincs benne a szelektíven gyűjtött hulladék, valamint az a szemét, amelyet akaratlanul, de máshol termel az ember, például itt, most ebben a kávézóban, ahol nem hiszem, hogy kávézaccot a komposztba teszik majd.”

 

Kísérletnek indult, életmódváltás lett belőle

 

Edina már régóta környezettudatosan él. Környezettudományi szakon végzett az egyetemen, majd a környezetvédelmi szemléletformálással, azon belül is főleg hulladékgazdálkodással és fenntartható fejlődéssel kezdett el foglalkozni. Ráadásul korábban kertes házban laktak, így a komposztálás, a saját kert sem volt ismeretlen számára, nem használt bolti vegyszereket, és ügyelt arra is, hogy ne pazaroljanak és ne fogyasszanak túl sokat. Egy költözés után kezdtek el párjával komolyabban is a hulladékmentes életmóddal foglalkozni, de ez részükről inkább csak egy kísérlet volt. „Nem volt cél, hogy a ťnulla hulladékigŤ eljussunk, akkor még én is úgy gondoltam, hogy ez nagyon komoly lemondással járna. Csak arra voltunk kíváncsiak, mennyire tudjuk a szeméttermelésünket és a szelektív kukákba kerülő hulladékunkat csökkenteni úgy, hogy közben az életszínvonalunk ne szenvedje ennek kárát.” Aztán mintegy két év után azt vették észre, ahogyan élnek, azt már akár hulladékmentes életmódnak is lehet nevezni.

 

Amiről lemondtunk, az nem is hiányzik

 

„Ez az egész nem arról szól, hogy aszketizmusba fordul az életünk. Persze vannak olyan dolgok, amelyekről lemondtunk, de ezek nem is hiányoznak. Elhagytuk a zacskós leveseket, csipszeket, nem rendelünk pizzát, mert a dobozát nem lehet szelektíven gyűjteni, vagy nem eszünk például banánt és grépfrútot, mert ezek héja nem mehet a komposztba, ráadásul nagyon messziről is jönnek.”

 

Edina, ha ideje engedi, legszívesebben saját maga keveri ki a kozmetikai termékeit

 

A legtöbben úgy gondolják, hogy a környezettudatos életmód sok többletköltséggel jár, de ez nincs teljesen így. „Ha valaki a drága tisztítószerek helyett elkezd ecetet, szódabikarbónát és mosószódát használni, amelyekkel már tulajdonképpen az egész lakást ki lehet takarítani, sokkal olcsóbban kijön. Persze vannak olyan eszközök, amelyek valóban drágábbak, például a komposztálható, fából készült fogkefe többe kerül, mint a hagyományos, de a környezetterhelése sokkal kisebb.” Edina drága kozmetikumokra sem költ, natúr szappanokat használ, és például sminklemosó helyett szőlőmagolajat vásárol, amely még ápolja is a bőrét. Ha ideje engedi, legszívesebben saját maga keveri ki a kozmetikai termékeit. A hulladékcsökkentés magával hozta a minimalizmusra való törekvést is. A számukra felesleges holmik nagy részétől mára már megváltak: és elajándékozták, illetve adományboltba adták azokat. Az öltözködés terén nem volt szükség radikális változtatásra, mert Edina korábban sem plázázott, nem követi lélekszakadva a legújabb divatot, inkább olyan ruhákat vásárol magának, amelyek időtállóak és illenek hozzá.

 

Trágyagilisztákkal egy fedél alatt

 

Egy kuka tartalmának általában harmada komposztálható, harmada szelektálható, a maradék harmadba pedig az egyéb, újra nem hasznosítható termékek tartoznak. Szelektív gyűjtéssel, illetve komposztálással jelentősen lehet csökkenteni a keletkező szemét mennyiségét. Talán kevesen tudják, de komposztálni nemcsak kertes házban, hanem lakásban is lehet. Edináék társasházi lakásában például beltéri gilisztakomposztáló működik. A giliszták hét darab nagy vödörben éldegélnek, amelyek remekül elférnek a mosogató alatt és a szekrények között, ráadásul semmi szaguk nincs.

 

 

Az egyéb hulladék jelentős részét teszik ki a higiéniai hulladékok, például a használt szalvéták és a zsebkendők vagy az intimbetétek, amelyeket nem lehet szelektíven gyűjteni. Ezek helyett is lehet azonban környezetbarát alternatívákat találni, textil zsebkendőt és -szalvétát, de létezik már mosható intimbetét és intimkehely is.

 

Köszönöm, zacskót nem kérek, van saját!

 

Edina saját vászonzacskóival, dobozaival, üvegeivel jár vásárolni. Ma már tudja, hol van lehetőség csomagolás nélküli termékeket venni, blogján is igyekszik ezeket a helyeket összegyűjteni, de az elején azért ez nem volt egyszerű. „Jó ideig nem mertem odamenni a boltba a dobozaimmal, mert tartottam tőle, hogy mit fognak majd gondolni rólam. De amikor ezen átlendültem, már nem volt megállás. Bár még ma is belefutok értetlenkedésekbe - volt már olyan is, hogy becsomagolták az árut, majd úgy rakták be a dobozomba -, szerencsére olyan is van, aki megörül, amikor látja, hogy saját vászonzacskókat viszek.”

 

 

Ma már Edina családja is élénk érdeklődéssel követi a tevékenységét, persze az elején azért volt, aki kiakadt, amikor karácsonykor feldíszített cipődobozban kapta meg az ajándékát. A párja is támogatja, követi is őt, persze azért vannak nehezebb váltások. „Amikor elkezdtem textil zsebkendőt használni, akkor azért nem volt annyira lelkes. Eleinte egyébként ez nekem sem ment könnyen, mert amíg ki nem próbáltam, még a gondolatától is viszolyogtam, de ma már csak ilyen zsebkendőim vannak, és fél évvel később már a párom is csatlakozott.”

 

Műanyag-minimalizálás

 

Edináék nemrégiben újabb nagy vállalásba fogtak: szeretnék minimálisra csökkenteni az általuk használt műanyag eszközök és termékek mennyiségét. „Mert jó dolog az, ha szelektíven gyűjtjük a műanyag hulladékot, a PET-palackokból pedig például padot csinálnak, de azt a padot utána már nem lehet újrahasznosítani, a PET-palackok gyártásához már nem lehet a hulladékot felhasználni. Ezzel szemben az üvegből akárhányszor lehet újból üveget készíteni.” A műanyagokat persze nem lehet teljesen kiiktatni az életünkből, például a laptop, a telefon vagy a kontaktlencse sem helyettesíthető mással. „Amire lehet, arra megpróbálunk alternatívákat találni. Például sok ecetet használunk a takarításhoz, amit csak egyliteres műanyag palackban tudunk megvenni, ezért most elkezdtük a citromsavat próbálgatni helyette, amit műanyag csomagolás nélkül is meg lehet venni.”

 

 

A hulladáktermelésünk sajnálatos módón többszöröse annak, mint amennyi kívánatos lenne. A felelősséget nem háríthatjuk át másra. Ahhoz, hogy a helyzet változzon, mindenkinek szerepet kell vállalnia. És ahogy Edina példája is mutatja, mindezt nagyobb lemondások nélkül is meg lehet tenni, ráadásul úgy, hogy az ember nem a kényelmetlenségeket, az extra energiabefektetést látja a környezettudatosságban, hanem inkább egy izgalmas felfedezőútként éli meg.

 

Néhány hasznos tanács, hogy kevesebb hulladékot termelj
1. Utasítsd el, amire nincs szükséged!
2. Csökkentsd vásárlásaid számát, fogyasztásod mértékét!
3. Komposztálj!
4. Mondj nemet az egyszer használatos, eldobható eszközökre (pl. vékony műanyag szatyorra, szívószálra)!
5. Használd a saját kulacsod a palackozott vizek vásárlása helyett!
6. Válts környezetbarát tisztítószerekre (mosószóda, szódabikarbóna, citromsav stb.)!
7. Ahol lehet, válassz környezetbarát, tartós alternatívát! Például a műanyag fogkefe helyett választhatsz természetes sörtéjű, fából készült fogkefét, amelyet élettartama végén komposztálhatsz.
8. Vásárolj csomagolás nélküli termékeket!
9. Új termékek helyett vásárolj inkább használtat!

A cikk megjelent a Turista Magazin 2017. novemberi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

Kapcsolódó cikkeink:

PET-palack zátony a Marosban

Észre sem vesszük őket, pedig globális veszélyt jelentenek

A Duna is tele van mikroműanyaggal

A mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

Egy év, egyetlen befőttesüvegnyi szemét

A család, amely nem termel szemetet
 

Cikkajánló