Hogyan lehet -50 Celsius-fok a Tátrában?

Az új lengyelországi hidegrekord „fagyvadász” kutatók szerint csak idő kérdése. Új hidegpólust fedeztek fel.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2022. január 19.

Az új lengyelországi hidegrekord „fagyvadász” kutatók szerint csak idő kérdése. Új hidegpólust fedeztek fel.

Eddig úgy vélték, Lengyelország leghidegebb pontja a Besszádokban lehet vagy a Havasalján, új tudományos kutatások eredményei azonban arra utalnak, hogy a Nyugati-Tátrában, a Vörös-hegyekben elhelyezkedő Litwor-katlanban és az Öszvér-katlanban a nagyobb fagyhullámok idején akár -50°C-ig is csökkenhet a hőmérséklet, ami rekordnak számítana – számol be róla a magas-tatra.info.

Az említett helyszínek ugyanis „fagyzugok”, ahol akár -50 °C alá is süllyedhet a hőmérséklet. Az ennyire alacsony hőmérséklet kialakulásában medencék, mélyedések esetén több tényező hatása játszik szerepet, például a felszín domborzata, az árnyék, a levegő alacsony páratartalma, a szélcsend, a felhőtlen ég és a nagy tengerszint feletti magasság. Ha mindezek összejátszanak, a talaj nagyon gyorsan lehűl és hőmérsékleti inverzió alakul ki, azaz a meleg légtömeg felsiklik a hidegebb légtömegre.

A Vörös-hegyek katlanjaiban még nyáron is jeges a levegő. A Litwor-katlan a Tátra legnagyobb száraz ürege, 70 méter mély, egész évben nagyon hideg: júliusban többször is volt már itt -10 Celsius-fok körüli hőmérséklet, januárban pedig -40-et is mértek már. Az Öszvér-katlan ugyanakkor a felületét nézve nevezhető a legnagyobb fagyos katlannak, ahol a kisebb mélység és a sziklás altalaj miatt csak télen van rettentő hideg. A kutatók mérőberendezéseket szeretnének telepíteni a két katlanban. Úgy vélik, az új hidegrekord csak idő kérdése.

Cikkajánló