Hogyan maradhatott ki eddig a kisnánai vár?

Pedig ennél hangulatosabb várromot keresve sem találunk. Falai között szimpla bámészkodással is el lehet tölteni akár egy-két órát is.

Szöveg:
2022. április 6.

Pedig ennél hangulatosabb várromot keresve sem találunk. Falai között szimpla bámészkodással is el lehet tölteni akár egy-két órát is.

A fenti kérdés többször is megfogalmazódott bennem, miközben Csabai András, egy katonai hagyományőrző egyesület, a Nánai Sólymos Vitézek alapítója és a Kisnánai Várért Alapítvány kuratóriumi elnöke körbevezetett minket a vár romos és kevésbé romos részein. Pedig a helyszín adja magát, túrautak is futnak a környéken, eddig Kisnána valamiért mégis kimaradt a Históriák sorából.

Az biztos, hogy ha vezetőnk nincs is, és csak a tájékoztató táblákat olvassuk, akkor is jó sok időt el lehet tölteni a várrom területén, ami belülről már sokkal szerteágazóbbnak tűnik, mint kívülről nézve. Története majd ezer évre nyúlik vissza az időben, és egy kisebb rotundával kezdődik, aminek a körvonalait még most is meglelhetjük a vár területére lépve.

Az évszázadok során, ahogy az már lenni szokott, a templomot, illetve később várat folyamatosan bővítették, és jó párszor cserélt gazdát. Fénykorát a Kompoltiak idején élte, először palota lett, majd később új tulajdonosának keze alatt hadászati céllal erősítették meg. 1560-ban felrobbantották, és szépen lassan az enyészeté lett.

Állagmegóvási, korszerűsítési munkálatokra 2010-ben került sor, néhány falat részben visszaépítettek, az egykori udvarház pedig tetőt kapott. Ha itt jársz, ne hagyd ki a vetítést, amit ebben az épületben tartanak, ha pedig a részletekre is kíváncsi vagy, mindenképp lesd meg áprilisi lapszámunkat!

Cikkajánló