Hókörkép: így köszöntött be idén a tél

Az egyre halmozódó melegrekordok után hétvégén végre megérkezett a tél, sok hegycsúcsunk pedig fehérbe öltözött. Hóhelyzetjelentés következik.

Szerző:
Hidvégi Brigi
2015. november 24.

Az egyre halmozódó melegrekordok után hétvégén végre megérkezett a tél, sok hegycsúcsunk pedig fehérbe öltözött. Hóhelyzetjelentés következik.

A hidegfront péntek este érte el hazánk északnyugati részét, amelynek következtében több csapadék esett, és a hőmérséklet is jó pár fokkal csökkent. A hétvégén kifehéredett a Mátra és a Mecsek is.

 

November 21-én így havazott a Hosszúhetény melletti Hármas-hegyen:

 

 

Szombat este Dobogókőn is szállingózni kezdett a hó. A fagyot nulla fok körüli hőmérséklet követte. Kékestetőn vasárnap reggel 3 centiméteres hóvastagságot mértek, Galyatetőn pedig addigra 8 cm hó esett. Azóta ez előbbi esetében ez már 22 cm körül mozog.

 

A Galyatető Turistacentrum és a Galya-kilátóhoz vezető út (Fotó: Galyatető Turistacentrum)

 

Kékestető (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

A Kékestető Sícentrum webkameráit is érdemes megnézni, ha szereted a szép fehér, téli tájakat: ide, ide és ide kattintva.

 

Hétfőn a Bánkút Síklub számolt be jelentős mennyiségű havazásról a Bükkben: közleményük szerint a lejtőket 13 cm-es hótakaró borította. Webkamerájukat itt érheted el.

 

A ma hajnali és reggeli órákban északon helyenként -5 és -7 °C körüli hőmérsékletet mértek. Salgótarjánt szintén hótakaró borítja.

 

 


Salgótarján-Rónabánya (Fotók: MTI/Komka Péter)

 

Az elkövetkezendő napokban a déli és keleti határvidékeken borult idő lesz, máshol gyengén és erősebben felhős időszakok váltakoznak hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. A met.hu előrejelzése szerint ma délen, holnap inkább a keleti határnál kisebb esőre, havas esőre, a Mecsek térségében gyenge havazásra is számítani lehet. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban főként az ország északi felén foltokban köd képződik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 °C között alakul. Holnap a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 °C között valószínű.

 

Vasárnapig helyenként, kis mennyiségben további eső, havas eső, hó is előfordulhat, ám jelentős mennyiségű csapadék, azaz legalább napi 5 mm csak az ország területének legfeljebb 10 százalékán lehet. A Köpönyeg oldalán hétvégére a hegyvidékekben ismét hózáport jósolnak.

 

Még több webkamerás kép: BélapátfalvaKarancs - hegytető, Salgótarján - Rónafalu.

 

Kékestető (Fotó: MTI/Komka Péter)

 

Fehér karácsonyunk lesz?
Ha komolyan vesszük a népi hiedelmet, már holnap (november 25-én, Katalin napján) eldőlhet, milyen időjárásra számíthatunk karácsonykor, a mondás szerint ugyanis „ha Katalin kopog, akkor a karácsony locsog”, azaz ha nagy hideg van (esetleg hóeséssel), akkor enyhe karácsony várható, és fordítva. Ha a tudományos módszerekben bízunk inkább, akkor bele kell törődnünk, hogy sajnos egyelőre még nem lehet megmondani, építhetünk-e hóembert szentestén; a meteorológia csak néhány napra előre tudja pontosabban megjósolni az időjárást.
 
 

 

 

 

Cikkajánló