Hullócsillagok a Mátra fölött

Az elmúlt napok látványos égi jelenségét a Perseida meteorrajjal való találkozásunk okozza. Mi Galyatetőre mentünk föl hullócsillagokra vadászni. Sikerrel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
2015. augusztus 13.

Az elmúlt napok látványos égi jelenségét a Perseida meteorrajjal való találkozásunk okozza. Mi Galyatetőre mentünk föl hullócsillagokra vadászni. Sikerrel.

Az első hullócsillagok már napok óta megfigyelhetőek éjszakánként, de augusztus 12-ről 13-ra volt a leglátványosabb az égi jelenség. Ekkor éri el a Föld légkörét a Perseidák, az egyik legismertebb, fényes és sűrű hullást produkáló meteorraj. A név onnan származik, hogy a meteorok kelet felől, nagyjából a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Idén különösen kegyes volt az időjárás, mert langyos meleg, és az ország nagy részén derült égbolt várta a jelenségre kíváncsiakat. Mi Galyatetőre mentünk föl hullócsillagokat nézni, ott ugyanis szinte minimális a fényszennyezés, így még jobban látszottak a légkörben elégő meteorok. Szerencsénk volt, mert egyet el tudtunk csípni a frissen felújított kilátó mellett, egyet pedig a hamarosan megnyíló turistacentrum fölött. 

 

 

A Nap körüli pályáján keringő Föld több mint 100 ezer km/h-s sebességgel száguld keresztül a porfelhőn. Ekkora sebesség mellett a légkörbe kerülő tárgyak a súrlódás hatására pillanatok alatt felizzanak, a körülöttük lévő levegő a hatalmas hőmérséklet és nyomás mellett ionizálódik, ennek fényét láthatjuk éjszakánként.

 

 

A felújított kilátóról és a turistacentrumról a szeptemberi Turista Magazinban számolunk be részletesen.

 

 

Ha te is készítettél hullócsillagos képeket, oszd meg a Turista Magazin olvasóival, és küldd el nekünk erre az e-mail címre!

Cikkajánló