Idén hamarabb indulhat a medvehagymaszezon

Magyarországon a medvehagyma egyik legnagyobb termőterülete a Mecsekben található. Ha te is oda jársz szedni, érdemes odafigyelni, mert tavaly óta megváltoztak a gyűjtésére vonatkozó szabályok.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
Forrás:
Mecsekerdő Zrt.
2022. február 17.

Magyarországon a medvehagyma egyik legnagyobb termőterülete a Mecsekben található. Ha te is oda jársz szedni, érdemes odafigyelni, mert tavaly óta megváltoztak a gyűjtésére vonatkozó szabályok.

Az enyhe tél miatt úgy tűnik, 2022-ben előbb gyűjthetünk a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú gyógynövényből. A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő területeken – amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt –, saját szükségletére bárki szabadon szedhet medvehagymalevelet.

De arra figyeljünk, hogy az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége naponta legfeljebb két kilogramm.

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván gyűjteni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

Ha kereskedelmi célra szeretnénk gyűjteni, akkor a Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverés keretében, melynek részleteiről a Mecsekerdo.hu oldalon tájékozódhatunk. Figyelem! A Társaság védett természeti területre nem ad ki medvehagymagyűjtési engedélyt.

Mielőtt belevetnéd magad a medvehagymaszőnyegbe

Az első, amire mindenképpen figyelned kell, az az, hogy mielőtt letéped a levelet, százszázalékosan meggyőződj róla, hogy valóban medvehagymával van dolgod. A növény könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, a nagy különbség, hogy utóbbi kettő erősen mérgező. A legbiztosabb módszer, ha kicsit megdörzsölöd a leveleket; fokhagymás illatot kell érezned (ez egyébként fő hatóanyagának, a kéntartalmú alliinnak köszönhető). A levelek formája is árulkodó lehet: a medvehagymáé maximum 4 centiméter széles, a gyöngyvirágé minimum 6 centi, míg a kikericsé hosszúkásabb, lándzsa alakú.

A medvehagyma-állomány fennmaradásának érdekében jó, ha betartod az íratlan szabályokat is. Ha a levelekre pályázol, ne tépd ki tövestől a növényt, egy tőről csak a levelek egy részét gyűjtsd be, és ha lehet, ne egymás melletti töveket kopassz meg.

Cikkajánló