Medvehagyma-körkép – a Mecseken innen és azon túl

Ha a medvehagyma szóba kerül, a legtöbb embernek a Mecsek ugrik be legfőbb termőhelyként. Kivéve például a Pusztamarót környékén élőket, a bakonybélieket vagy a vállusiakat, és még sok más olyan település lakóit, akiknek közelében szintén megterem a tavasz slágernövénye. Körkép, sok-sok medvehagymával.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2022. március 20.

Ha a medvehagyma szóba kerül, a legtöbb embernek a Mecsek ugrik be legfőbb termőhelyként. Kivéve például a Pusztamarót környékén élőket, a bakonybélieket vagy a vállusiakat, és még sok más olyan település lakóit, akiknek közelében szintén megterem a tavasz slágernövénye. Körkép, sok-sok medvehagymával.

A növény gyűjtési szezonja hagyományosan március végére, április elejére esik, de ha enyhe az idő, a szezon a szokásosnál hamarabb beindulhat.

Maximum két kilót, kíméletesen

A szedés szabályai idén sem változtak, a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. Védett területen csak az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyével lehet gyűjteni.

Ezzel kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve az illetékes nemzetipark-igazgatóság nyújthat további információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról a NÉBIH interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fontos, hogy a medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterületre annak tulajdonosa, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki.

A szabályokon túl figyeljünk arra is, hogy ne akarjunk egy négyzetméteren megszedni egy kosárnyi levelet. Ne taroljuk le az élőhelyet, csak annyit szedjünk, amennyire tényleg szükségünk van, hogy jövőre és még azután is sokáig maradjon medvehagyma az erdőben. Arra is figyeljünk, hogy ne hagymástól tépjük ki a növényeket, inkább ollóval vágjuk le a leveleket. Ha még többet szeretnél tudni a medvehagymáról, kattints ide!

Nemcsak a Mecsekben

A medvehagyma elsősorban a Dunántúlon fordul elő, a Dunától keletre már csak néhány kisebb lelőhelyét ismerjük.

A fajjal leg­gya­krabban a Nyugati-Mecsek, a Zselic, a Keszthelyi-hegység és a Bakony területén találkozhatunk.

És hogy érdemes próbálkozni? A teljesség igénye nélkül, néhány tipp, a Mecsektől a Soproni-hegységig.

- a Mecsekben sokfelé terem a medvehagyma, a legismertebb lelőhelyek Orfű közelében vannak, például az Éger-völgyben, a Száraz-kút-pihenő, a Szakadás, illetve az Égett-szállás környékén. A Mecsekerdő Zrt. honlapján térképen tájékozódhattok a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról, védett természeti területekről és a medvehagyma kíméleti területekről.

- a Gerecsében, Pusztamarót környékén

- a Bakonyban Bakonybél és Kisgyón környékén, de a Burok-völgyben, Zirc, Pécsely és Eplény környékén is találhatunk

- Sopron környékén

- Zala megyében, például Obornak és Bocska között, illetve Zalaszántó-Rezi-Várvölgy-Cserszegtomaj térségben

Gyűjtés és ismerkedés

És aki nemcsak gyűjteni szeretne, de érdekességeket is megtudna a növényről, annak két medvehagymára fókuszáló tanösvényt is tudunk ajánlani.

Medvehagyma tanösvény – Tatabánya-Síkvölgy

A másfél kilométer hosszú, nyolc állomásból áll gasztronómiai tanösvény Tatabánya határában Síkvölgyön található. A sétaút könnyűszerrel végigjárható, kiinduló pontjába tér vissza. a tanösvény mentén elhelyezett tájékoztató táblákról a medvehagyma tulajdonságait, gyűjtésének szabályait, és a szedés veszélyeit ismerhetjük meg. Elkészítési ötleteket, felhasználási javaslatokat, receptötleteket kaphatunk.

További infók ide kattintva érhetők el.

Medvehagyma tanösvény – Vállus

A Keszthelyi-hegységban található 15 állomásos tanösvény Vállus központjából indul és többek között a Láz-hegyen álló kilátót, illetve a Vadlán-lik barlangot érintve éri el a Büdöskúti-pihenőt. A teljes tanösvény több kisebb hurokból épül fel, melyek önmagukban is bejárhatóak.

További infók ide kattintva érhetők el.

A cikk 2021 márciusában jelent meg először.

Cikkajánló