Idén három film is készül a kéktúráról

Úgy látszik, 2024 a kéktúra éve lesz: három olyan filmről is tudunk, amelyek fókuszában az Országos Kékkör áll, és amelyek még idén a közönség elé kerülnek.

Szerző:
Kéktúra.hu
Fotó:
Borítókép: Kékkör Film
2024. február 12.

Úgy látszik, 2024 a kéktúra éve lesz: három olyan filmről is tudunk, amelyek fókuszában az Országos Kékkör áll, és amelyek még idén a közönség elé kerülnek.

2024-ben három stáb is önálló filmmel, illetve sorozattal jelentkezik a kéktúráról. Nem csupán a téma a közös pont, de

mindhárom film egy-egy erős személyiség köré épül.

Kéktúrázás közben mindhárom főszereplő a saját határait feszegeti a maga módján, aminek a filmek által mi is részeseivé válhatunk. Az egyéni teljesítmények bemutatása mellett mindhárom alkotás nagy hangsúlyt fektet majd a kéktúra szellemiségére is, azaz hazánk látnivalóinak, természeti kincseinek bemutatására. Az egyik főszereplő végigfutotta a teljes Országos Kékkört, a másik végiggyalogolta egyhuzamban, a harmadik pedig lefutotta az Országos Kéktúra útvonalát.

Lássuk, milyen filmek is készülnek idén - a várható megjelenés sorrendjében.

1. Négy kék évtized

Szarvas Mátyás utraterepfutó 2023-ban ismét körbefutotta az Országos Kékkört, azaz az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra teljes hosszát. A több mint 2500 km-t ezúttal saját korábbi teljesítményét is túlszárnyalva 35 nap alatt teljesítette, miközben a filmes stáb is elkísérte legalább az út felében.

Szarvas Mátyás számára nem ismeretlen terep sem a Kékkör, sem a filmezés,

hiszen az Országos Kékkört immár ötödször futotta végig; korábbi teljesítéseiről is készített filmeket.

A futás és az arról készülő, kb. félórás dokumentumfilm célja a környezettudatos magatartás és gondolkodás erősítése, az egészséges életmód népszerűsítése, és természetesen az Országos Kékkör értékeinek megismertetése. A film része egy nagyobb, nemzetközi projektnek is, amely a világ legszebb túraútvonalait mutatja majd be.

  • Bemutató: 2024. február 27., 18.00 óra, Békéscsaba, Center Mozi
  • Hol lesz látható: még bizonytalan/előre meghirdetett vetítéseken
  • Készítők:
    • Major Gyula, Szarvas Mátyás
  • Információk: kekkorfutas.hu


2. 2550 – Körbesétálni egy országot

Till Anilla, a dokumentumfilm főszereplője 2023 nyarán egyben legyalogolta az Országos Kékkör 2550 km-ét, innen is a film címe. A Kékkör teljesítésének 72 napja a film keretszerkezete, de közben

a belső útkeresés, a szabadság és a természethez fűződő viszonyunk lelki aspektusait boncolgatja,

és bemutatja Magyarország változatos tájait is a kéktúrák mentén.

Anilla négy éve túrázik, több hosszútávú túrát is teljesített már, mint az El Camino (779km), a Magyar Zarándokút (431 km), a svédországi Kungsleden túra (443 km) vagy a hollandiai Pieterpad (498 km). Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem óraadó PhD hallgatója, fő területe a bolygóegészség és a fenntarthatóság, illetve hogy hogyan lehet minderről pozitívan kommunikálni. Aktívan jelen van a közösségi médiában is, Kékkör teljesítését is folyamatosan lehetett követni. Két nagy túra között gyakran tart előadásokat, workshopokat élményeiről, tapasztalatairól, többek között a nők egyedül túrázásáról is.

  • Bemutató: várhatóan tavasz végén
  • Hol lesz látható: a készítők reményei szerint a mozikban (is), de ez még nem biztos
  • Készítők:
    • Mándi Ferenc rendező, vágó, Nagy Eszter gyártásvezető, rendezőasszisztens, Buczkó Bálint hangmérnök, Szabó Jennifer konzulens
  • Információk: facebook.com - 2550 - dokumentumfilm


3. Kékkör

2023 nyarán Simonyi Balázs hosszútávfutó kicsit több, mint 15 nap alatt futotta le az Országos Kéktúra 1172 km-ét, amiről egy dokumentumfilm-sorozat készül. Simonyi, akit színészként, fotósként és filmkészítőként is ismerhetünk, ezúttal főszereplőként és rendezőként is jegyzi a filmet, ami bevallása szerint nem csupán egy „futós” alkotás lesz. A 10 részesre tervezett sorozatban más kéktúrázók izgalmas élettörténetei, és természetesen maga a természetjárás is nagy szerepet kap.

Sok egyéb dokumentumfilm mellett Simonyi Balázs nevéhez fűződik az egyik nagy, nemzetközi streaming platformon is bemutatott Ultra című dokumentumfilm is, amelyen keresztül a világ egyik legnehezebb ultrafutóversenyét, a Spartathlont mutatja be testközelből.

  • Bemutató: várhatóan 2024 őszén
  • Hol lesz látható: a közszolgálati televízió csatornáin
  • Készítők: Simonyi Balázs rendező, Józsa László vezető producer, Hernáth Csaba vezető operatőr
  • Információk: facebook.com/kekkorfilm/

A filmek kapcsán fontos megemlíteni, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség – a kéktúrák fenntartója és kezelője – nem tart számon hivatalos rekordokat. Ez egyrészt nem illene a kéktúrák szellemiségébe, másrészt technikailag is értelmezhetetlen lenne, hiszen a kéktúrák útvonala állandóan változik, és ezáltal a táv és a szintemelkedés is.

Ezzel együtt a filmekben feldolgozott teljesítmények igazán elismerésre méltóak, és sokak számára jelentenek inspirációt. Ezért is nagy öröm, hogy három filmet is láthatunk az idén ezekről a csodás, megismételhetetlen kalandokról három izgalmas személyiség tolmácsolásában.

VÉDJEGY

Az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra az Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) bejegyzett védjegye, használatuk (név és logo) engedélyhez kötött. Ha ilyen terveid lennének, akkor írj erre a címre: kektura@termeszetjaro.hu.







Cikkajánló