Ércnél maradandóbb – Másfélmillió lépés és Rockenbauer Pál-emlékfilm

Gyenes Károly filmje a Másfélmillió lépés Magyarországon című kultikussá vált filmsorozat negyven évvel ezelőtti forgatásáról, Rockenbauer Pálról, kollégáiról és a sorozat kedvelőiről szól. Az emlékfilm most ingyenesen megnézhető.

Szerző:
TM
2020. május 15.

Gyenes Károly filmje a Másfélmillió lépés Magyarországon című kultikussá vált filmsorozat negyven évvel ezelőtti forgatásáról, Rockenbauer Pálról, kollégáiról és a sorozat kedvelőiről szól. Az emlékfilm most ingyenesen megnézhető.

Magyarországon aligha van olyan természetjáró, aki ne tudná, ki volt Rockenbauer Pál, vagy ne ismerné az általa rendezett Másfélmillió lépés Magyarországon című országjáró sorozatot. Rockenbauer Pál és csapata 1979. július 31-én vágott neki az Országos Kéktúrának (OKT), amelyet a Nagy-Milictől jártak végig.

A sorozat a természetjárás – és kimondottan a kéktúra – népszerűsítése mellett komoly szociológiai dokumentum is egyben. Azzal, hogy a stáb az országot átszelve rögzítette a 70-es évek végi Magyarországot, felbecsülhetetlen néprajzi kincset is létrehozott. Utolsó pillanatban kapták lencsevégre a klasszikus vidéki életformát, az eltűnő falusi közösségeket, illetve szólaltattak meg kihaló mesterségeket űző embereket.

A sorozat készítésének negyvenedik évfordulója jó alkalmat adott arra, hogy a még köztünk élő alkotók emlékeit és a film sikerének titkait felidézze egy újabb filmalkotásban. A visszaemlékezésekből, a nyilatkozatokból kirajzolódik egy – mondhatjuk – halhatatlan televíziós ismeretterjesztő, Rockenbauer Pál portréja, és kulcsfontosságú, minden tartalmat meghatározó alkotói szerepe az út megvalósításában és a filmsorozat későbbi sikerében.

Gyenes Károly Ércnél maradandóbb című filmje többek között arról is szól, hogy a Másfélmillió lépést soha nem lehet befejezni, mert az Országos Kéktúra olyan örökség, amely ma is él, és élni fog a jövőben is, mert az értékei örökké érvényesek lesznek. Ahogy Faludi Sándor, a Másfélmillió lépés hangmérnöke vallja:

Nincs vége ennek a filmnek, elkezdődött 40 évvel ezelőtt, és ma sincs vége.

Rockenbauer Pálról és munkásságáról itt olvashatsz többet, illetve ha kedvet kaptál ahhoz, hogy végigjárd az OKT-t, ide kattintva mindent megtudhatsz róla. A Másfélmillió forgatásának negyvenedik évfordulóján az egykori stábtagok és barátok emléktúrát szerveztek, amelyről ebben a cikkünkben olvashatsz.


Cikkajánló