Idén is elkészült az ország mézeskalácsfalva

Geresdlakot, a Baranya megyei községet a helyiek minden évben megformázzák mézeskalácsból. Érdekessége, hogy a fehér, „hófedte” terepasztalon minden pontosan ugyanott látható, mint a valóságban.

2019. december 3.

Geresdlakot, a Baranya megyei községet a helyiek minden évben megformázzák mézeskalácsból. Érdekessége, hogy a fehér, „hófedte” terepasztalon minden pontosan ugyanott látható, mint a valóságban.

Idén 480 tojást, 13 kg mézet, 50 kg lisztet, 40 kg cukrot, 5 kg margarint és 30 csomag fahéjat használtak fel a karácsonyi kompozíció elkészítéséhez. A házak, közintézmények, templomok, utcák, sőt, a lakók is megjelennek a terepasztalon, de a készítők az aktualitásokat is figyelembe vették. Így került például a templom bejáratához egy ifjú pár, mert két hét múlva esküvő lesz a településen.

A megyei hírportálon megjelent cikk arról is beszámol, hogy a kiállítás ünnepélyes megnyitója advent első vasárnapján volt. Kettné Schmidt Tímea, az ötletadó az oldalnak elmondta, hogy nem hagyták ki a polgármesteri hivatalnál csípőre tett kézzel álló polgármestert és a templomnál látható Józsi atyát sem az életképről, illetve a túraszakosztályt is megörökítették a kilátónál. A mézeskalácsfalut tavaszig lehet megnézni a Hunyadi utca 30. szám alatt előzetes bejelentkezéssel.

Kösd össze egy túrával

Geresdlak környékén dombhátak, lankák, völgyek, ligetek váltakoznak. A közeli Geresdi-dombság több túralehetőséget is kínál.

Zöld sáv jelzés: Feked, buszforduló - Gyantás-völgy - Harsányi-kereszt (4 km)

Kék irányított kör jelzésű turistaút: Feked, Fő út - Pest-kereszt - Kökény-árok - Mészkemencei erdei feltáróút - Harsányi-kereszt - Gyantás-völgy - Stiller-kereszt - Schmidt-kereszt - Feked, Fő út (10 km)

Zöld irányított kör jelzés: Feked, Fő út - Schmidt-kereszt - Volt vasúti megálló - Jakabéczy-kereszt - Weber-kereszt - Jaschek-kereszt - Trefortpusztai műút - István-kunyhó, elágazás - Harang-tető - Stiller-kereszt - Feked, Fő út (12 km)

Sárga négyzet jelzés: Baranya és Tolna megye határa, sárga sáv elágazás - Holló-tető - István-kunyhó - Trefortpusztai műút, zöld irányított kör elágazás (1,4 km)

Cikkajánló