Tudástár

Idén is megjelentek nálunk a pásztormadarak

Évről évre változó számban bukkannak fel hazánkban a seregélyek rokonságába tartozó, de annál sokkal tarkább pásztormadarak.

Szerző:
mme.hu / Lendvai Csaba
Fotó:
Ron Knight
Michael Sveikutis
2014. június 15.

Évről évre változó számban bukkannak fel hazánkban a seregélyek rokonságába tartozó, de annál sokkal tarkább pásztormadarak.

Nevüket arról kapták, hogy gyakran társulnak legelő állatokhoz, és a környezetükben feldúsuló rovarokat fogyasztják. Rendszeres fészkelőterületük Közép-Ázsia és Dél-Kelet Európa sztyeppéi és félsivatagos területei, telelőterületük pedig Dél-Ázsia.
 

A pásztormadarak kisebb-nagyobb csapatai május 20-25-e között jelennek meg hazánkban, majd június elején rendszerint el is tűnnek. Évről-évre változó számban érkeznek hozzánk. Bizonyos években több százas csapatokat figyelnek meg, máskor csak 1-2 példány mutatkozik. Ennek megfelelően inváziós madárnak minősül, amely bizonyos években akár fészkelhet is nálunk, ahogy ez legutóbb, 1994-ben és 1995-ben történt a Hortobágyon. Ilyenkor rendszerint elhagyott épületekben, istállókban és környékükön költenek telepesen, elfoglalnak kihelyezett odúkat, fa- és gallyrakásokat is. Megtelepedésükre elsősorban nagyobb sáskajárások idején lehet számítani. Amennyiben valóban fészkelni kezdenek, akkor június elején neki is állnak a költőhelyek elfoglalásának.
 

Hogyan és hol találkozhatunk pásztormadarakkal? Elsősorban alföldi környezetben futhatunk velük össze. Sokszor seregélyekhez társulnak, de „tiszta” pásztormadár csapatokat is megfigyelhetünk. Nagyon szeretik a cseresznyét, amelynek érésével egybeesik hazai megjelenésük időpontja. Tehát gyümölcsösök környékén érdemes őket figyelni, ahol sok seregély is táplálkozik. Idén az ország számos pontján látták kisebb csapataikat; a legtöbb példányt a hajdú-bihar megyei Zsáka közelében észlelték, míg a legelső példányt Budapest XVI. kerületében.

Cikkajánló