Idén is rengeteg hulladéktól tisztult meg a környezet a „Tavaszi nagytakarítás” során

A szemléletformáló szemétszedő túrákon több mint 1500 köbméter szemetet gyűjtöttek be az egy hónapig tartó kampány résztvevői, ami egyszerre lenyűgöző és sokkoló számadat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Zoltán Boglári / Aktív Magyarország
Forrás:
Aktív Magyarország
2024. május 6.

A szemléletformáló szemétszedő túrákon több mint 1500 köbméter szemetet gyűjtöttek be az egy hónapig tartó kampány résztvevői, ami egyszerre lenyűgöző és sokkoló számadat.

Negyedik alkalommal valósult meg idén hazánk egyik legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő akciója, a „Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet!” kampány. A kezdeményezés, amelyet az Aktív Magyarország hívott életre, az erdők nemzetközi napjától (március 21.) a Föld napjáig (április 22.) tartott, és számos állami erdészet, nemzeti park igazgatóság, önkormányzat, civil szervezet és piaci szereplő csatlakozott hozzá.

A 69 szervezet önkéntesei összesen 85 szemétszedő túrán közel 8000 darab 200 literes szemeteszsákot szedtek tele, ami 1500 köbméter hulladékot jelent – olvasható a Aktív Magyarország közleményében.

Sajnos a korábbi évekhez képest idén sem volt kevesebb szemét az erdőkben, ezért a kampány a természet megtisztításán túl már a szemléletformálásra és a megelőzésre is hangsúlyt fektetett, kiemelve: szemetet szedni valójában nem kellene, ha el sem dobná senki!

A szemétszedő akciót kommunikációs kampány kísérte, a következő szlogennel: „Ne csak a fotóid ragyogjanak!”. A filmek az Aktív Magyarország YouTube- és Facebook-csatornáján tekinthetők meg.

Mivel a szemétszedés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék természetbe kerülését, ezért a közgondolkodás átformálása és az önkéntesek bevonása legalább olyan fontos, mint maga a szemétszedés – olvasható a közleményben. A szervezők remélik, hogy a Tavaszi Nagytakarítás pár év múlva okafogyottá válik, hiszen, ha nincsen hulladék a természetben, nem is kell azt megtisztítani.

Cikkajánló