A szelektív hulladékgyűjtés jó, de sajnos nem elég

Van egy tanösvény Budapest közepén, amit jó lenne, ha minél többen végigjárnának. Nemcsak azért, mert sok új információt kaphatunk itt a hulladékmegelőzésről, hanem azért is, mert a saját életmódunkkal kapcsolatban is elgondolkodhatunk egy-két dologról.

Szöveg és fotó:
2024. március 14.

Van egy tanösvény Budapest közepén, amit jó lenne, ha minél többen végigjárnának. Nemcsak azért, mert sok új információt kaphatunk itt a hulladékmegelőzésről, hanem azért is, mert a saját életmódunkkal kapcsolatban is elgondolkodhatunk egy-két dologról.

Budapest 11. kerületében, a Móricz Zsigmond körtértől nem messze találjuk a Humusz Szövetség székhelyét. A Humusz Ház egészen parányinak tűnik a szürke társasházak gyűrűjében, belépve a kapun pedig úgy érzi az ember, egy kis oázisba érkezett. Különösen most, amikor a nárciszok és a gyümölcsfák is virágoznak a kertben.

A telek sarkában egy komposztudvar várja a környezettudatos környékbelieket, akik behozhatják ide a háztartásukban termelődő zöldhulladékot. Vannak itt újrahasznosított kerti bútorok raklapokból és egy profi rovarhotel is, ahol felfedeztem, hogy már kimondottan katicabogarak számára is létezik fából készült rovarlakás.

Te mikor javíttattál meg utoljára valamit?

A ház mögött indul a tavaly ősszel átadott Nulla Hulladék tanösvény, amelyről Urbán Csilla, a Humusz elnöke mesélt. „Korábban is volt itt egy tanösvény, de az már elavult, az új tanösvény tematikájában próbáltuk a hulladékmegelőzés-irányt erősíteni. Nem arról akartunk beszélni, hogy miért rossz a szemét,

azt akartuk bemutatni, hogy mi a megoldás, mit lehet tenni azért, hogy kevesebb hulladékot termeljünk.

A táblákon sok más mellett szó esik például az újrafeldolgozásról, de ebben az esetben is hangsúlyozzák, hogy sajnos ez nem elég, különösen a műanyagok esetében. Az egyik állomás az újrahasználat kérdését járja körül, azaz azt, hogy hogyan lehet meghosszabbítani egy tárgy élettartamát. Régen az, hogy megjavíttattuk a cipőnket, átalakíttattuk a ruhánkat, teljesen természetes volt, ma viszont a legtöbb ember inkább újat vesz, ha valami elromlik, vagy már nem tetszik neki.

A környezettudatos fogyasztás kapcsán a tanösvényen tippeket kapunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudjuk egyéni szinten csökkenteni a háztartásunkban termelődő hulladékot. Az ötödik állomás már nagyobb léptékben beszél a hulladékproblémáról a körforgásos gazdaság és a fenntartható települések témájának tárgyalásával. Az utolsó állomás pedig a komposztálásról szól, a természetes körforgásról, amelyben az a fogalom, hogy hulladék, nem létezik, hisz a természet mindent újrahasznosít.

Hulladékcsökkentés, mindenekelőtt

Ma már sokkal többet lehet a környezettudatos életmódról, a hulladékproblémáról hallani, de Csilla azt mondja, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatban azért még mindig keringenek ugyanazok a tévhitek. Például az, hogy a fenntarthatóság drága dolog, vagy hogy az újrahasznosítással mindent megoldunk.

A gyártók is ez utóbbi narratívát hirdetik, vagyis, hogy mindent lehet ugyanúgy folytatni, csak bedobod a szelektív kukába a hulladékot, és azzal megoldódott a probléma.

„Ez még midig nagyon él, de azért egyre több olyan megoldás van, ami a hulladékcsökkentést segíti, ilyenek például a csomagolásmentes boltok” – mondja Csilla. „Mi is arra helyeztük a hangsúlyt a tanösvényen, hogy mit tehetek én azért, hogy kevesebb hulladékot termeljek, és hogyan valósulhat meg mindez a hétköznapokban.”

A tanösvényhez készült egy vezetőfüzetet, ez online is elérhető, de a Humusz Házban is kérhetünk. A kérdések egy része a táblákon olvasható információkkal, egy részük pedig a saját háztartásunkkal kapcsolatos. Ez utóbbiak megválaszolása remek apropót teremt arra, hogy kicsit elgondolkodjunk a saját életmódunkon. Én például azóta is azon töprengek, hogy mikor javíttattam meg legutóbb valamit. Aki kitöltve leadja vagy visszaküldi a vezetőfüzetet, még egy nyereményjátékon is részt vehet. Részletek itt.

Te min változtatsz?

A tanösvényen elsősorban iskolás csoportoknak tartanak vezetést. Ezeknek az élménypedagógiai foglalkozásoknak a végén mindenki tesz egy fogadalmat, hogy a saját életében min tudna változtatni annak érdekében, hogy környezettudatosabban éljen. A gyerekek egy-egy színes szalagra írják ezt fel, és mára egész kis gyűjtemény látható szalagokból a Humusz Ház falán. De természetesen a tanösvény a felnőtteknek is szól, és a Humusz Ház nyitvatartási idejében bárki számára szabadon látogatható.

Akit bővebben érdekel a téma, annak érdemes a Humusz honlapjára ellátogatni, ahol a tanösvény állomásaival kapcsolatban számos hasznos anyagot, kiadványt találhat.

Jövő héten egy városi zöld sétával egybekötött programra is várják az érdeklődőket, amikor a tanösvény végigjárása után a környék azon üzleteibe is ellátogatnak, amelyek nemcsak beszélnek róla, de igyekeznek valóban fenntartható módon működni. Az eseményről itt találsz bővebb infót.

Cikkajánló