Léggömbként száll fel, szemétként ér földet

A lufik röptetése még ma is népszerű programpont a jeles eseményeken, legyen az ballagás, esküvő vagy nagy sportesemény. Ma már azonban egyre többen keresnek környezetkímélőbb alternatívákat a léggömbökre, mert tudják, az általuk okozott pillanatnyi örömnek túl nagy ára van.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock
2021. augusztus 22.

A lufik röptetése még ma is népszerű programpont a jeles eseményeken, legyen az ballagás, esküvő vagy nagy sportesemény. Ma már azonban egyre többen keresnek környezetkímélőbb alternatívákat a léggömbökre, mert tudják, az általuk okozott pillanatnyi örömnek túl nagy ára van.

Gyerekkoromban egyszer találtunk egy leeresztett zöld lufit a Körös-parton, rajta egy felirat, Wiener Praterstadion. Gyerekként eléggé elvoltam ájulva attól, hogy ez a léggömb Bécsből egészen idáig, a nagy magyar Alföld közepéig repült. Ez légvonalban közel 350 kilométer. Akkoriban, gyerekként még nem gondoltam bele, hogy ez a lufi és a többi itt-ott földet érő társa milyen veszélyt jelent az élővilág számára. Ma már tudom, és igyekszem kerülni a lufikat, bár egy óvodás kisgyerek mellett ez nem megy mindig könnyen, hisz mi hiába nem veszünk neki, még ma is, sok rendezvényen kéretlenül a kezébe nyomják azt.

A léggömbök, ahogy azt a fenti példa is mutatja, akár több száz kilométert is meg tudnak tenni, míg valahol földet érnek, ahol aztán több száz évig vagy még annál is tovább műanyagszemétként szennyezik az adott élőhelyet, legyen az erdő, gyep, tó vagy az óceán.

A lufidarabokat sok állat élelemnek nézi, például a tengeri teknősök összekeverik azokat a medúzákkal.

Szervezetükbe kerülve pedig a léggömbdarabkák bélelzáródást okozva akár a halálukat is jelenthetik. Találtak már léggömbdarabok miatt elpusztult delfineket, bálnákat, madarakat, birkákat, teheneket is. De veszélyt jelentenek a léggömbök műanyag zsinórjai is, amelyekbe beleakadva az állatoknak szintén nem sok esélyük van, hisz miközben kétségbeesetten próbálnak szabadulni, végzetesen belegabalyodnak az eltéphetetlen szalagba.

A héliumos lufik egy másik szempontból is problémásak. A Föld hélium-készlete ugyanis nem végtelen, számítások szerint 25-30 év múlva kifogyhatunk belőle. Az éves héliumfelhasználás 8%-át pazaroljuk lufikra, miközben olyan fontos területeken is szükség van erre a nemesgázra, mint az MRI-, illetve légzőkészülékek gyártása, valamint számtalan eszköz hűtése.

A lufieregetés jó ideje fontos eleme bizonyos eseményeknek, ballagásoknak, esküvőknek, szülinapoknak, sporteseményeknek, és számolatlanul osztogatják azokat reklámanyagként.

Egyre többen vannak azonban, akik felismerték már a léggömbök környezetkárosító hatásait, és azt is, hogy ők maguk is tehetnek ez ellen.

Nem vesznek és nem fogadnak el lufit, és igyekeznek azokat alternatív, környezetbarát lehetőségekkel, például fa- vagy virágültetéssel pótolni. Van ahol már állami szinten is fellépnek a léggömbök ellen. Például egyes amerikai államokban, Kaliforniában vagy Tenesse-ben és több holland városban is betiltották már a léggömbök tömeges röptetését, és vannak olyan államok is, ahol a léggömbök árusításának és használatának betiltását fontolgatják.

A cikk először 2020 júliusában jelent meg.

Cikkajánló