Idén is találkoztak a szlovák és magyar turisták képviselői

A Magyar Természetjáró Szövetség és a Szlovák Turisták Klubja évi rendszerességgel tartja vezetői megbeszélését. 2014-ben Vihnye városában találkoztak a KST és MTSZ munkatársai.

Szerző:
MTSZ Országos Központ
Fotó:
Gulyás Attila
Kunos Gábor
2014. november 17.

A Magyar Természetjáró Szövetség és a Szlovák Turisták Klubja évi rendszerességgel tartja vezetői megbeszélését. 2014-ben Vihnye városában találkoztak a KST és MTSZ munkatársai.

  

A találkozó résztvevői:

o A KST részéről jelen volt:
Peter Dragúň - elnök,
Anna Krištofová - alelnök,
Dipl. Ing. Miroslav Herchl - elnökségi tag,
Ing. Štefan Kuiš - a nemzetközi kapcsolatok bizottságának tagja

 

A találkozón az MTSZ részéről a következő kollégák vettek részt:
Sólyom Péter - a nemzetközi kapcsolatok referense,
Pálmai Vencel - gyalogtúrázás szakág,
Kunos Gábor - hegymászás és a magashegyi túrázás szakág,
Malárik Attila - vízitúra szakág.

A találkozón - a két szervezetnél történt személyi változások miatt - hangsúlyosan szerepelt a két országos turistaszervezet működésének, szakmai munkájának, működési környezetének kölcsönös bemutatása. A tanácskozás magyar és szlovák nyelven zajlott, a kassai Kuiš István tolmácsolásának köszönhetően.

 

 

Megismertük egymás újságjait, a szövetségek szervezeti struktúráját, a tagság, a területi szervezetek, és a központ közötti munkamegosztást. Bemutattuk az MTSZ új logóját. Megvitattuk a finanszírozás, az anyagi források kérdését.

 

Mindezek haszna főként abban mutatkozott meg, hogy egyértelműbbé vált az, hogy a két szervezet közötti hasonlóságok és különbözőségek miből adódnak. Közösen felismertük azt is, hogy a szervezeteknek a társadalmi és az életmódbéli változásokat követniük kell. Összehasonlítottuk, hogy ki hol tart ezekben a folyamatokban, ez különösen tanulságos volt.

 

 

A KST szervezete kevésbé sérült az elmúlt 25 év változásai során, pedig náluk még az ország is megváltozott. Az állami támogatások tekintetében lényegesen nagyobb stabilitással számolhattak eddig, mint mi. A tulajdonukban lévő újság, és turistaházak jövedelme további stabilitást jelent a számukra. Az MTSZ szervezete a bizonytalan környezet miatt sokkal inkább elgyengült. A mostani változások - a finanszírozás megerősödése, az Országos Kékkör beruházásai, az új tagkártyarendszer - arra teremtenek lehetőséget, hogy a turistaság helyzete, természetesen az MTSZ-t is beleértve, újra megerősödjön. Ez szükséges is.

 

 

Az Országos Kéktúra országhatáron vezető szakasza a Nagy-Milic alatt, a Szlovák Turisták Klubjának iránytábláján

 

A tanácskozáson fontos célként határoztuk meg azt, hogy a két szövetség között új együttműködések jöjjenek létre. Megállapodtunk abban is, hogy felfrissítjük az eddigi, megszokott rendezvényeket. A konkrét elhatározások, a határokon átnyúló gyalogtúra-, kerékpáros- és vízitúra-útvonalak fejlesztésére, közös turistaprogramokra, közös fejlesztésekre irányulnak. Az előttünk álló, első közös feladatként a résztvevők a szükséges finanszírozási források megkeresését jelölték meg.

 

Mint minden megállapodás, ez is annyit ér, amennyit sikerül belőle megvalósítani. A célok azonban olyan sokrétűek, hogy aligha történhet meg az, hogy az új vezetőséggel ne tudjunk egy területen sem előrelépést elérni. Az érdekek kölcsönösek, mindkét fél jó szándékkal és bizakodva tekint az együttműködés jövőjére, az előttünk álló feladatokra.

 

Ezúton is köszönjük a KST vendégszeretetét!

 

Cikkajánló