Idén is több száz szalakóta költött a Dél-Alföldön

Többségük mesterséges odúkban, de ami igazán jó hír, hogy a Körös–Maros Nemzeti Park részterületein az utóbbi években egyre gyakrabban bukkannak a szakemberek természetes szalakótafészkekre is.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. július 27.

Többségük mesterséges odúkban, de ami igazán jó hír, hogy a Körös–Maros Nemzeti Park részterületein az utóbbi években egyre gyakrabban bukkannak a szakemberek természetes szalakótafészkekre is.

A Kis-Sárréten ebben az évben némiképp növekedett a szalakótaállomány – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. Összesen 44 költőpárt regisztráltak, ebből 34 nemzeti parki területen, 10 pedig Natura 2000 területen költött. Tavaly a párok száma 42 volt. Az állomány jelentős része a nemzetipark-igazgatóság által kihelyezett mesterséges odúkban költ, két pár viszont természetes fészket választott. A fiókák nagy része kirepült, az elmúlt napokban már csak két odúban találtak a szakeberek fiatal madarakat.

Vésztő-Mágoron összesen 3 pár költött, a tavalyi 2 párral szemben. Ezen kívül a közeli Natura 2000 területen két párt találtak természetes odúban. Mostanra minden fióka kirepült. Sikertelen költés nem volt.

A Kígyósi-pusztán a költőpárok számában nem tapasztaltak változást, most is mintegy 65-re tehető. Az első fiókák már június végén kirepültek, de még július közepén is találtak néhány odúban fiókákat. Ebben a térségben csak mesterséges odúkban költöttek (80 db).

Mint írják, a Csanádi-pusztákon örvendetes módon megnövekedett a költőpárok száma, ugyanakkor a fiókák száma alacsony. Míg a korábbi években 50–55 pár volt jellemző a környéken, számuk idén már elérte a 75-öt. Mivel az odúk számát nem növelték tovább, így amikor az előző évi fiókák visszatértek, akkor kelési helyükhöz közel, természetes fészket kerestek maguknak. Korábban csak tanyaromok hasadékaiban voltak költőpárokat, idén viszont már öt pár természetes faodúban költött. A fiókák jelentős része már kirepült, de néhány odúban még július közepén is voltak 5–8 napos madarak. A költési eredmény a párok számának növekedése ellenére gyengébb, a szokásos négy helyett általában csak 2 fiókát nevelnek a párok.

Cserebökény térségében 200 mesterséges odút helyeztek ki a nemzetiparkos munkatársak, ebből 166-ban szalakóták költöttek. Többségük május közepétől kezdett költésbe, így a fészekaljakban nagyjából azonos korú, jellemzően 4–5 fióka cseperedett fel. Hat helyen hatfiókás fészek is előfordult! Az odúk többségéből július közepéig kirepültek a szalakótafiókák. A legutóbbi ellenőrzéskor néhány olyan fészket is láttak, amelyben még tojások, illetve néhány napos madarak voltak. A természetes odúkban költő szalakóták felmérése folyamatos, eddig hat ilyen odút vagy revírt sikerült megtalálni. Érdekesség, hogy idén Cserebökényben két „vércseládában” is szalakóták költöttek sikeresen (ez két éve fordult elő először, akkor egy vércsék számára kihelyezett ládában költöttek).

Kardoskúton a kihelyezett odúk 75 százalékában költött szalakóta, ami igen jó aránynak tekinthető. Összesen mintegy 40 pár nevelte fel átlagosan 4–5 fiókáját, melyek a hónap közepén már ki is repültek.

A Dévaványa–Ecsegi-pusztákon a kihelyezett 70 mesterséges odúból 33-ban költöttek, 4–5 tojásos fészekaljakkal. Két természetes odúra is rábukkantak. A kirepülési arány jó volt, csupán egy odúban találtak egy már tollasodó, elpusztult fiókát. A térségben nem volt széthúzódó a költés, már minden fióka kirepült. A Maros-ártérben a korábbi évekhez hasonlóan idén is mindössze három szalakótapár költött, valamennyien mesterséges odúban. Fiókáik július közepéig kirepültek a fészekből.

Forrás: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló