Gyönyörű és ritka madár tűnt fel Kecskemét környékén

Az impozáns külsejű kékhasú szalakóta több napig egy alföldi tanya udvarán tartózkodott. A madarász szakemberek szerint nagy valószínűséggel egy díszmadártenyészetből szökött el.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. június 18.

Az impozáns külsejű kékhasú szalakóta több napig egy alföldi tanya udvarán tartózkodott. A madarász szakemberek szerint nagy valószínűséggel egy díszmadártenyészetből szökött el.

Különleges, egzotikus külsejű madárra lettek figyelmesek egy Kecskemét környéki tanyán. A tulajdonosok ornitológust hívtak, mert kíváncsiak voltak a ritka madárvendég kilétére. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik alapítója, a zoológus-ornitológus Bankovics Attila Dr. Hamar Sándorral, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület elnökével érkezett a helyszínre – írja a baon.hu.

A szakemberek több órányi megfigyelés és tanulmányozás után, illetve az elkészített fotók alapján megállapították, hogy az alföldi tanya ritka vendége nem más, mint egy kékhasú szalakóta (Coracias cyanogaster). A kérdés már csak az volt, honnan került ide ez az Afrikában élő, trópusi madárfaj?

Mint írják, az elkészített fotókon láthatóvá vált a madár jobb lábán viselt gyűrű, melyen számok olvashatóak. Bankovics Attila szerint ez arra utal, hogy inkább származhat díszmadártartóktól a szalakóta, mivel nem túl nagy a valószínűsége, hogy éppen egy Afrikában gyűrűzött példány keveredett ide, Európa közepére. Továbbá a madár zárt térbeni tartására utalt az is, hogy csőrgerincén a szaruréteg kissé sérült volt. Ugyancsak a madár szökevény létét bizonyította, hogy a tanya már napok óta ismert lakóit akár 5 méterre, míg az idegeneket 20-30 méternél közelebb nem engedte. A megfigyelés és a fenti bélyegek alapján az ornitológus szakemberek úgy vélik, hogy a madár minden bizonnyal nem természetes úton került Magyarországra.

Kékhasú szalakóta

A kékhasú szalakóta (Coracias cyanogaster) a madarak osztályának szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe és a szalakótafélék (Coraciidae) családjába tartozó faj. Nyugat-Afrika erdős, ligetes szavannáinak lakója. A természetes élőhelye szubtrópusi és trópusi síkvidéki esőerdők, száraz erdők és szavannák, valamint édesvízi mocsarak, elöntött legelők. Átlagos testhossza 28-30 centiméter, testtömege 142 gramm. Elterjedése a Szaharától délre, keleti irányban, nagyjából Közép-Afrikáig terjed.

Forrás: Baon


Cikkajánló