Igazi várárok lesz a diósgyőri várnál

Az épület részben már megújult az elmúlt években, jövőre folytatják a rekonstrukciót.

Szerző:
MTI/TM
2016. november 10.

Az épület részben már megújult az elmúlt években, jövőre folytatják a rekonstrukciót.

2014 nyarára a diósgyőri vár néhány fal kivételével mondhatni teljesen újjáépült. Most a Modern városok program keretében folytatódik a rekonstrukció 1,5 milliárd forint uniós forrásból és 4,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból.

 

 

A középkori várárok és jelenlegi állapota

 

Európában csak kevés olyan vár található, amelynek árkában ma még víz van, a diósgyőrinél pedig pont ez a terv. Megújítják az épület környezetét is. Épül a Szinva patak fölött egy új híd, fejlesztik a várhoz vezető utakat és az ottani parkolókat is.

 

A munka a tervek szerint két évig tart majd.

 

A királynék vára

 

A várat történelmi források 1340-ben már királynéi javadalomként említik, és akkortájt kezdődött meg a négy saroktornyos, szabályos négyzet alaprajzú gótikus vár királyi pompájú kiépítése. Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Buda, Visegrád és Zólyom mellett így Diósgyőr is királyi székhellyé lett, különösen az után vált jelentőssé, hogy I. Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta.

 

 

Ettől kezdve egész udvartartásával évente több hónapot töltött itt, ahol olyan fontos történelmi események is zajlottak, mint 1381-ben a velencei háborút lezáró turini béke ratifikálása. Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt, 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették Diósgyőr várát a királynék váraként.

 

 

Az 1526-os mohácsi csatavesztés Diósgyőr életében is jelentős fordulópont volt, ettől kezdve zálogos bérlőké lett, majd Eger eleste után végvárrá alakult. 1702-ben a kincstár tulajdonába került, de újjáépítése elmaradt. Miután minden hadászati értékét elvesztette, elhagyatottan pusztult, a 19. századi metszetek már csak romokat mutattak - írja az MTI. 

 

Ha a várba készülsz

Nyitvatartás

 

November 1-től március 31-ig minden nap: 9.00-17.00
Április 1-től október 31-ig minden nap: 9.00-18.00

 

Jegyárak

 

Felnőtt: 1500 Ft
Gyermek, diák, nyugdíjas: 1200 Ft
A jegyek tárlatvezetésre is jogosítanak.


További jegyárak ide kattintva érhetők el.

Weboldal: www.diosgyorivar.hu

 

 
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Visegrád vára, ahol még ma is csattannak a kardok

Még egy hónapig tudod megnézni a Bory-várat

Most kiderül, mennyit tudsz a magyar várakról
Csókakő várára alig ismertünk rá

Cikkajánló