Hírek

Így fest a megújult Csillag erőd - Videó

Elkészült a komáromi Csillag erőd, 2020 tavaszától lehet majd látogatni. Addig egy kis ízelítő.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
Városliget Zrt.
2019. szeptember 23.

Elkészült a komáromi Csillag erőd, 2020 tavaszától lehet majd látogatni. Addig egy kis ízelítő.

A komáromi erődrendszer az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexumának számított. Az épületegyüttes egyik legjelentősebb részét pofozták most helyre, ahol egy több mint 7000 négyzetméteres kulturális központot is létrehoztak. A Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteménye is ide került több száz különleges darabbal.

 

Fotó: Városliget Zrt.
Fotó: Városliget Zrt.


Az ide kerülő görög, római és reneszánsz szobrok gipszmásolatainak gyűjteményét 1945 után már nem állították ki. Többek között középkori, valamint reneszánsz síremlékek, Donatello lovasszobra, a milói Vénusz, a Laokoón-szoborcsoport és Michelangelo több szobrának másolata is ki lesz állítva - olvasható a turizmus.comon.


Ahol lehetséges volt, az eredeti állapotoknak megfelelően újították fel az épületet, mivel előzőleg a bécsi katonai archívumban megtalálták az erőd tervrajzait. Kiállítóterek, múzeumpedagógiai foglalkoztató, vetítő- és előadóterem, múzeumshop, kávézó kaptak helyet az épületben, az ágyú- és lőállásokat visszaállították, az udvaron pedig kialakítottak egy olyan területet, amit majd szabadtéri színpadként is lehet használni.

 

Fotó: Városliget Zrt.
Fotó: Városliget Zrt.


A Csillag erőd 1850 és 1871 között épült. A két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta, a második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került, és a cég zöldségraktárként hasznosította az erőd helyiségeit. Később az állam visszavásárolta, és 2005 óta látogatható műemlék. Az erőd a Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíne volt, felújítása és bővítése hatmilliárd forintba került.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Idén kész, jövőre látogatható a Csillag erőd

Láthatatlan erőd a Duna-parton - Komárom

Cikkajánló