Hírek

Így fest a megújult Csillag erőd - Videó

Elkészült a komáromi Csillag erőd, 2020 tavaszától lehet majd látogatni. Addig egy kis ízelítő.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
Városliget Zrt.
2019. szeptember 23.

Elkészült a komáromi Csillag erőd, 2020 tavaszától lehet majd látogatni. Addig egy kis ízelítő.

A komáromi erődrendszer az 1800-as évek végén Közép-Európa legnagyobb katonai komplexumának számított. Az épületegyüttes egyik legjelentősebb részét pofozták most helyre, ahol egy több mint 7000 négyzetméteres kulturális központot is létrehoztak. A Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteménye is ide került több száz különleges darabbal.

 


Az ide kerülő görög, római és reneszánsz szobrok gipszmásolatainak gyűjteményét 1945 után már nem állították ki. Többek között középkori, valamint reneszánsz síremlékek, Donatello lovasszobra, a milói Vénusz, a Laokoón-szoborcsoport és Michelangelo több szobrának másolata is ki lesz állítva - olvasható a turizmus.comon.


Ahol lehetséges volt, az eredeti állapotoknak megfelelően újították fel az épületet, mivel előzőleg a bécsi katonai archívumban megtalálták az erőd tervrajzait. Kiállítóterek, múzeumpedagógiai foglalkoztató, vetítő- és előadóterem, múzeumshop, kávézó kaptak helyet az épületben, az ágyú- és lőállásokat visszaállították, az udvaron pedig kialakítottak egy olyan területet, amit majd szabadtéri színpadként is lehet használni.

 


A Csillag erőd 1850 és 1871 között épült. A két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta, a második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került, és a cég zöldségraktárként hasznosította az erőd helyiségeit. Később az állam visszavásárolta, és 2005 óta látogatható műemlék. Az erőd a Liget Budapest Projekt egyetlen vidéki helyszíne volt, felújítása és bővítése hatmilliárd forintba került.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Idén kész, jövőre látogatható a Csillag erőd

Láthatatlan erőd a Duna-parton - Komárom

Cikkajánló