Így készíthetsz natúr szappant otthon

Azt gondoltad volna, hogy a 16. század magyar szappankészítői olyan híresek voltak, hogy termékeik a francia és az olasz társaikkal vetekedtek? Szappant ma már te magad is főzhetsz, ráadásul olyan természetes alapanyagokból, amilyeneket te szeretnél a bőrödön viszontlátni.

Szerző:
Balla Réka
Fotó:
Gulyás Attila
2016. március 17.

Azt gondoltad volna, hogy a 16. század magyar szappankészítői olyan híresek voltak, hogy termékeik a francia és az olasz társaikkal vetekedtek? Szappant ma már te magad is főzhetsz, ráadásul olyan természetes alapanyagokból, amilyeneket te szeretnél a bőrödön viszontlátni.

A szappankészítés hazánkban a 16. században indult hódító útjára a királyi városokból, ahol a mészárosoktól a legtöbb alapanyagot be lehetett szerezni, a céhekben ugyanis ekkor csaknem kizárólag tiszta faggyúból készítették a mosakodószert. Tiszta sziksóból főztek lúgot mész hozzáadásával, így szappanosították el a zsiradékot, majd átfőzték még legalább kétszer a lúgon, hogy kifehéredjen. Az utolsó főzésnél konyhasót adtak hozzá, amitől a szappan jobban elkülönült. Másfél órás pihentetés után vászonnal bélelt öntőrámákba merték, a kihűlt szappant dróttal megfelelő méretűre vágták, majd szellős helyen szikkadni hagyták. A kis kézművescéhek halálát az ipari forradalom okozta.

 

 
Ma sokan kis műhelyektől szerzik be a szappanokat és a testápolókat, elkerülvén azt, hogy az ipari gyártás során esetlegesen használt kőolajszármazékok, szintetikus olajok, sűrítő- és emulgeálószerek, valamint mesterséges adalékok a bőrükbe kerüljenek. A valódi natúrszappanba növényi olajon, vízen és lúgon kívül csak természetes anyagok kerülnek: agyagpor, gyógynövények és természetes illóolajok. A szappanfőzés művelete itt tulajdonképpen azon a kémia reakción alapszik, amelynek során a lúg a zsírsavhoz kötődik, majd elszappanosítva a zsírsav sójává és glicerinné alakitja át egy enyhe habzású, tisztító hatású terméket adva.

  

 

A 'DIY' (do it yourself = csináld magad) technika illusztrálására felkértük Balázs Timea édes- és zsiradékipari élelmiszermérnököt, aki nagymamája hagyományát - mai modern formában - viszi tovább, és elkészítettünk egy adagnyi szappant. Tanulmányozd a lépéseket, ezeket te is utánunk csinálhatod otthon. Timi kedvence amúgy a citromfüves köles-sör szappan, amellyel könnyű megkedveltetni a férfiakkal a natúrkozmetikumokat. A szakember fontosnak tartja továbbá, hogy kikísérletezzen egy kizárólag magyar alapanyagokból készült terméket, illetve azt is, hogy - ha teheti - helyi specialitásokat használjon, például őrségi barackmagolajat, pannonhalmi, tihanyi illóolajokat.

 

  


Timivel egy szőlőmagolajos szappant készítettünk, ami közepesen tisztító hatásúnak és krémesnek számít. Hozzá végy kókuszzsírt (700 g), olívaolajat (660 g), ez az alap, ehhez teszed azt a harmadik olajat, amelyre éppen a választásod esett, esetünkben szőlőmagolajat (250 g). A kókusz felel főként a szappan szilárdságáért és tisztító hatásáért, az olívaolaj - a szappanfőzés királynője - krémesebbé teszi azt, míg a szőlőmagolajtól az ápoló hatása növekszik. Miután kimérted, a vízgőz felett melegítsd össze az összetevőket! Egy külön tálban vízhez (483 g) adjál lúgot (nátrium-hidroxid, 234 g). Vigyázat, keverés közben ez a keverék akár 80 Celsius-fokosra is felhevülhet, ezért használj kesztyűt és maszkot a művelethez! Amint kihűlt 40-50 fokra, keverd össze az olajokkal, először fakanállal, majd botmixerrel addig, amíg az megmaradó nyomot nem hagy a keverék tetején.

  


A színezékek, illatolajok hozzáadásánál szárnyalhat a fantáziád. Tudtad, hogy jól színez a kakaó, a spirulinapor, a pirospaprika és a kurkuma, valamint az agyagpor kiváló méregtelenítő? Illóolajokból 300 csepp (kb. másfél üvegcse) menjen bele, kedved és ízlésed szerint használhatsz levendulát, mentát, fahéjat, mandarint stb. Öntsd formába a szappanmasszát, erre kitűnően alkalmasak a szilikon sütiformák. Itt nem érsz rá álmodozni, járjon a kezed, mert hamar besűrűsödhet a keverék. Dörzsis hatásért tegyél bele szőlőmagőrleményt vagy mákot. A legvégén szárított virágszirmokat (rózsaszirom, levendula, körömvirág) használhatsz a látvány fokozásáért.

 

 
Takargasd be a szappanokat két napra, amíg megszilárdulnak, majd 6 hétre mehetnek a konyhaszekrény tetejére. Kutyát, macskát egyáltalán ne, gyermeket is csak a díszítés idejére engedj be az elkészítés helyszínére. A fent leírt mennyiségből körülbelül 16-25 darab szappan jön ki, ami bőven túlmutat a saját használat éves mennyiségén. De épp ezért jó, ha jönnek az ünnepek - kiváló ajándék lehet belőlük! Vehetsz szappankellékesnél vagy kreatív boltban akár bioszappantömböt is, amelyet csak vízgőz felett fel kell olvasztani, s ezt lehet szilikonformákba önteni akár most is, húsvétra. Ez inkább díszként funkcionál, vagy jó elfoglaltság lehet a gyermekkel, mivel bőrápoló hatása elhanyagolható.

 

Tudtad?
Kis szappantörténelem

Szappanos anyagot már a kőkorszakban is ismertek: a hússütéskor lecsepegő zsír a hamura folyt, és ezt az eső átnedvesítette. A szappan megjelenése előtt az emberek sziksót, hamulúgot és szaponintartalmú növényeket használtak a mosásra, mosdásra. A legrégebbi itthoni írásos feljegyzés 1379-ből származik, amelyben egy soproni szappanfőző műhelyéről szólnak. A késői középkorban azt hitték az emberek, hogy a pestist a víz és a szappan terjeszti. A 16. század végén kiváltságlevelet is kaphattak a szappanfőző mesterek, a 17. század elején pedig szultáni adóként szolgált a szappan. 

 

Kép

Cikkajánló