Tudástár

Így készíthetsz natúr szappant otthon

Azt gondoltad volna, hogy a 16. század magyar szappankészítői olyan híresek voltak, hogy termékeik a francia és az olasz társaikkal vetekedtek? Szappant ma már te magad is főzhetsz, ráadásul olyan természetes alapanyagokból, amilyeneket te szeretnél a bőrödön viszontlátni.

Szerző:
Balla Réka
Fotó:
Gulyás Attila
2016. március 17.

Azt gondoltad volna, hogy a 16. század magyar szappankészítői olyan híresek voltak, hogy termékeik a francia és az olasz társaikkal vetekedtek? Szappant ma már te magad is főzhetsz, ráadásul olyan természetes alapanyagokból, amilyeneket te szeretnél a bőrödön viszontlátni.

A szappankészítés hazánkban a 16. században indult hódító útjára a királyi városokból, ahol a mészárosoktól a legtöbb alapanyagot be lehetett szerezni, a céhekben ugyanis ekkor csaknem kizárólag tiszta faggyúból készítették a mosakodószert. Tiszta sziksóból főztek lúgot mész hozzáadásával, így szappanosították el a zsiradékot, majd átfőzték még legalább kétszer a lúgon, hogy kifehéredjen. Az utolsó főzésnél konyhasót adtak hozzá, amitől a szappan jobban elkülönült. Másfél órás pihentetés után vászonnal bélelt öntőrámákba merték, a kihűlt szappant dróttal megfelelő méretűre vágták, majd szellős helyen szikkadni hagyták. A kis kézművescéhek halálát az ipari forradalom okozta.

 

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

 
Ma sokan kis műhelyektől szerzik be a szappanokat és a testápolókat, elkerülvén azt, hogy az ipari gyártás során esetlegesen használt kőolajszármazékok, szintetikus olajok, sűrítő- és emulgeálószerek, valamint mesterséges adalékok a bőrükbe kerüljenek. A valódi natúrszappanba növényi olajon, vízen és lúgon kívül csak természetes anyagok kerülnek: agyagpor, gyógynövények és természetes illóolajok. A szappanfőzés művelete itt tulajdonképpen azon a kémia reakción alapszik, amelynek során a lúg a zsírsavhoz kötődik, majd elszappanosítva a zsírsav sójává és glicerinné alakitja át egy enyhe habzású, tisztító hatású terméket adva.

  

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

 

A 'DIY' (do it yourself = csináld magad) technika illusztrálására felkértük Balázs Timea édes- és zsiradékipari élelmiszermérnököt, aki nagymamája hagyományát - mai modern formában - viszi tovább, és elkészítettünk egy adagnyi szappant. Tanulmányozd a lépéseket, ezeket te is utánunk csinálhatod otthon. Timi kedvence amúgy a citromfüves köles-sör szappan, amellyel könnyű megkedveltetni a férfiakkal a natúrkozmetikumokat. A szakember fontosnak tartja továbbá, hogy kikísérletezzen egy kizárólag magyar alapanyagokból készült terméket, illetve azt is, hogy - ha teheti - helyi specialitásokat használjon, például őrségi barackmagolajat, pannonhalmi, tihanyi illóolajokat.

 

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila
  
Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila


Timivel egy szőlőmagolajos szappant készítettünk, ami közepesen tisztító hatásúnak és krémesnek számít. Hozzá végy kókuszzsírt (700 g), olívaolajat (660 g), ez az alap, ehhez teszed azt a harmadik olajat, amelyre éppen a választásod esett, esetünkben szőlőmagolajat (250 g). A kókusz felel főként a szappan szilárdságáért és tisztító hatásáért, az olívaolaj - a szappanfőzés királynője - krémesebbé teszi azt, míg a szőlőmagolajtól az ápoló hatása növekszik. Miután kimérted, a vízgőz felett melegítsd össze az összetevőket! Egy külön tálban vízhez (483 g) adjál lúgot (nátrium-hidroxid, 234 g). Vigyázat, keverés közben ez a keverék akár 80 Celsius-fokosra is felhevülhet, ezért használj kesztyűt és maszkot a művelethez! Amint kihűlt 40-50 fokra, keverd össze az olajokkal, először fakanállal, majd botmixerrel addig, amíg az megmaradó nyomot nem hagy a keverék tetején.

  

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila


A színezékek, illatolajok hozzáadásánál szárnyalhat a fantáziád. Tudtad, hogy jól színez a kakaó, a spirulinapor, a pirospaprika és a kurkuma, valamint az agyagpor kiváló méregtelenítő? Illóolajokból 300 csepp (kb. másfél üvegcse) menjen bele, kedved és ízlésed szerint használhatsz levendulát, mentát, fahéjat, mandarint stb. Öntsd formába a szappanmasszát, erre kitűnően alkalmasak a szilikon sütiformák. Itt nem érsz rá álmodozni, járjon a kezed, mert hamar besűrűsödhet a keverék. Dörzsis hatásért tegyél bele szőlőmagőrleményt vagy mákot. A legvégén szárított virágszirmokat (rózsaszirom, levendula, körömvirág) használhatsz a látvány fokozásáért.

 

Fotó: Gulyás Attila
Fotó: Gulyás Attila

 
Takargasd be a szappanokat két napra, amíg megszilárdulnak, majd 6 hétre mehetnek a konyhaszekrény tetejére. Kutyát, macskát egyáltalán ne, gyermeket is csak a díszítés idejére engedj be az elkészítés helyszínére. A fent leírt mennyiségből körülbelül 16-25 darab szappan jön ki, ami bőven túlmutat a saját használat éves mennyiségén. De épp ezért jó, ha jönnek az ünnepek - kiváló ajándék lehet belőlük! Vehetsz szappankellékesnél vagy kreatív boltban akár bioszappantömböt is, amelyet csak vízgőz felett fel kell olvasztani, s ezt lehet szilikonformákba önteni akár most is, húsvétra. Ez inkább díszként funkcionál, vagy jó elfoglaltság lehet a gyermekkel, mivel bőrápoló hatása elhanyagolható.

 

Tudtad?
Kis szappantörténelem

Szappanos anyagot már a kőkorszakban is ismertek: a hússütéskor lecsepegő zsír a hamura folyt, és ezt az eső átnedvesítette. A szappan megjelenése előtt az emberek sziksót, hamulúgot és szaponintartalmú növényeket használtak a mosásra, mosdásra. A legrégebbi itthoni írásos feljegyzés 1379-ből származik, amelyben egy soproni szappanfőző műhelyéről szólnak. A késői középkorban azt hitték az emberek, hogy a pestist a víz és a szappan terjeszti. A 16. század végén kiváltságlevelet is kaphattak a szappanfőző mesterek, a 17. század elején pedig szultáni adóként szolgált a szappan. 

 

Kép

Cikkajánló
Miben segíthetünk?