Tudástár

Így készülj a napfogyatkozásra

Március 20-án több év után újra megfigyelhetjük a ritka égi jelenséget, a napfogyatkozást. Most a napkorong közel 60%-a kerül majd takarásba hazánk területéről kémlelve. Íme, néhány információ és tipp a biztonságos és élményteli vizsgálódáshoz.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Esteban Berríos Echeverría
2015. március 11.

Március 20-án több év után újra megfigyelhetjük a ritka égi jelenséget, a napfogyatkozást. Most a napkorong közel 60%-a kerül majd takarásba hazánk területéről kémlelve. Íme, néhány információ és tipp a biztonságos és élményteli vizsgálódáshoz.

Napfogyatkozáskor a Hold a Nap és a Föld közé kerül, s árnyéka bolygónkra vetül - ezt utoljára 2011-ben volt lehetőségünk megfigyelni, ekkor csupán a Nap 20%-a maradt látható. Idén ennél kisebb fázisú napfogyatkozás következik, ami azt jelenti, hogy központi csillagunk 58,4%-a lesz takarásban, viszont jobb megfigyelési körülményekkel számolhatunk, mint néhány évvel ezelőtt. Érdekesség, hogy az égi jelenséget teljes pompájában legközelebb a Feröer-szigetekről csodálhatnánk meg, az Atlanti-óceán északi vidékein ugyanis teljes napfogyatkozás lesz.

 

Ha a tavaszi napéjegyenlőségkor, azaz március 20-án 9 és 12 óra között felnézünk az égre, olyan a látványban lehet részünk, mintha az égen egy fekvő hordsarló pompázna, az árnyék ugyanis felülről fogja eltakarni a Napot, s jelentősen kevesebb világosságot érzékelünk majd a délelőtti órákban. Az alábbi táblázatból megtudhatod, melyik településen mikortól érdemes kémlelni az eget. Országunkat tekintve csupán pár perces különbséggel kezdődik, tetőzik és szűnik meg a jelenség.

 

 

A vizsgálódáskor a legfontosabb, hogy megfelelő segédeszköz híján ne nézzünk a Napba, mert maradandó szemsérülést szenvedhetünk el, vagy akár meg is vakulhatunk. Az optikai segédeszközökkel bánjunk körültekintően, távcsövünkre szereljünk fel objektívszűrőt. A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) stabilan rögzített gyári napszűrő használatát javasolja. Felejtsük el a szimpla napszemüveget, a kormozott üveget, illetve a túlexponált negatívot vagy a fotografikus neutrálszűrőt! Ha szabad szemmel figyelnénk meg a napfogyatkozást, mindenképpen szerezzünk be speciális, erre a célra kifejlesztett szemüveget! Bevethetünk camera obscurát, azaz lyukkamerát, és az MCSE szerint az ívhegesztéshez használatos hegesztőüveg (12-13-as fokozat) is használható. Hosszabb ideig azonban ne bámuljuk a Napot egyetlen eszközön keresztül sem, bár ez nem is szükséges a jelenség lassú lefolyása miatt.

 

Ha szívesen részt vennél egy érdekes és egyben biztonságos távcsöves bemutatón, ide kattintva érheted el a lehetőségeket. A Magyar Tudományos Akadémia például a Széchenyi téri székház előtti parkolóban szervez ilyen eseményt, s még védőszemüveget is biztosít a helyszínen. Már csak azért sem érdemes lemaradni, mert a legközelebbi napfogyatkozás 2020. június 21-én lesz látható, csekély mértéke miatt kevésbe érdekes látvánnyal számolhatunk, és csak az ország egy részéből észlelhetjük majd.
 

 

Cikkajánló