Így mássz sziklát biztonságosan

A több mint százötven éves sziklamászósport sokféleképpen űzhető a hobbiszerű élménymászástól az élsportig, amelyek különböző mértékben veszik igénybe a sportoló szervezetét. Cikkünkben a legfontosabb mászási módokat szedtük össze, amelyeknél ha betartod a szabályokat, mérsékelheted a sérülés kockázatát, és igazi élmény lehet számodra ez a szabadidős tevékenység.

Szerző:
Babcsán Gábor
Fotó:
Shutterstock
2015. július 29.

A több mint százötven éves sziklamászósport sokféleképpen űzhető a hobbiszerű élménymászástól az élsportig, amelyek különböző mértékben veszik igénybe a sportoló szervezetét. Cikkünkben a legfontosabb mászási módokat szedtük össze, amelyeknél ha betartod a szabályokat, mérsékelheted a sérülés kockázatát, és igazi élmény lehet számodra ez a szabadidős tevékenység.

 

A sziklamászás természetes mozgásfajta, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ügyes gyerekek például minden különösebb edzői segítség nélkül képesek megtanulni saját maguktól magas fokon mászni néhány év alatt. A lelki terhelés, a veszélyforrások megélése egyénfüggő, de befolyásolja az, hogy a mászó hiba esetén milyen következményekkel járó esésre számíthat. Ha valaki jól tűri a kockázatos helyzeteket, megtapasztalhatja a sziklamászás sava-borsát. A következőkben néhány mászási módon keresztül mutatjuk be, hogy a falon milyen technikai eszközökkel kerülheted el a veszélyeket, és felhívjuk a figyelmet arra is, hogy mi jelenti a legnagyobb kockázatot.

1. Mászás felső biztosítással - Nagy élmény, kis rizikó

A mászó, miközben felfelé halad, felülről kap kötélbiztosítást a társától, azaz a biztosítókötél, amely a beülőhevederébe van kötve, felülről ereszkedik lefelé. Egy esés ilyenkor gyakorlatilag veszélytelen hintázást jelent. A kötelet általában ún. elölmászással kell felvinni a sziklára, de kis falakon megúszhatod ezt a fáradságot, ha körbegyalogolod a sziklát, és úgy juttatod fel az eszközt a tetejére. A kockázat nulla, a fizikai igénybevétel a maximumig fokozható.

 

 

2. Mászás alsó biztosítással - Koncentráció és önismeret

Az elölmászó az egymástól néhány méterenként elhelyezett biztosítópontokhoz egy karabineren át hozzácsatolja a kötelet. A biztosítópontok lehetnek fixek, pl. sziklába fúrt nittek, de sokszor ezeket is az elölmászónak kell elhelyeznie - ez a tradicionális, ún. tradmászás. Utóbbi nagy gyakorlatot kíván. Ha az elölmászó leesik, kisebb-nagyobb távolságokat zuhan a kötélbe. Ez lehet viszonylag veszélytelen is, mint pl. a népszerű sportmászásnál, de az alpin mászókörnyezetben a nagyobb eséseknek kellemetlen, akár komoly balesettel járó következményei lehetnek. Itt már észnél kell lenni! Pontosan ismerni kell a teljesítőképességed határait. Az elölmászásnál a kockázat növekedésével nő a pszichés terhelés. A sziklamászás komplex élménye azonban ebben az esetben élhető át igazán.

3. Boulderezés - A hobbitól a legkeményebb kihívásig

A boulderezés a sziklamászás legkönnyebb műfaja, de fizikailag a legsportosabb változata is. Kötél nélküli mászást jelent 2,5 méter magasságban vagy a falak alján oldalazva, travelzálva. Manapság ún. boulderszivaccsal (crashpad) tompítják a földre érkezés hatásait. Boulderezni lehet élményszerűen, hobbi szinten és élsportolóként is. A legnehezebb boulderproblémákon egy közönséges mászó szinte mozogni se tud. Ennek az ágnak is van „forró” változata: a magas (5-8 m) boulderproblémák leküzdése nagy sérüléskockázattal jár, és kemény kihívás egy sportember számára - „high ball boulder”-nek is nevezik, ami szinte kötél nélküli szólómászást jelent.

 4. Szólómászás, kötél nélkül - Csak igazi profiknak

Ez egy igen vad formája a sziklamászásnak. Ha biztosítás nélkül mászol és 10 méternél magasabbra merészkedsz, a leesésnek beláthatatlan következményei lehetnek. Nagy önismeretre, jó önkontrollra és rutinra van szükséged ennek a páratlan élménynek a megéléséhez. Ne feledd: ez keveseknek való műfaj, s közülük is sokan felteszik a kérdést maguknak, hogy miért is csinálják?
 

 

10 fontos tanács leendő mászóknak

 

1. Ha gyakorlatlan vagy, végezz el egy mászótanfolyamot vagy tapasztalt partnerrel vágj bele a kalandba, olyannal, akiben feltétlen megbízol.
2. Akármilyen szinten vagy, a sziklamászás szabályai mindig érvényesek rád. A saját életedet kockáztathatod, a másét soha!
3. Mindig használj sisakot! (Kivéve, ha meggyőződtél róla, hogy teljesen szilárd a szikla, vagy egyáltalán nem eshetsz le róla, de mindkét eset nagyon ritka.)
4. Ha a biztonságod érdekében pl. bekötöd magad a kötélbe, mindig ellenőrizd magad.
5. Mielőtt elkezdtek mászni, ellenőrizd a társadat is!
6. A mászás társas sport, a kötélnek két vége van.
7. Minőségi felszerelést használj, azonban a márka nem minden. A legfontosabb szempont az eszközök kiválasztásánál, hogy megfeleljenek a célnak és tartósak legyenek.
8. Lélekben is készülj fel a mászásra. Picit engedd el magad, ne legyél görcsös.
9. Készen állsz az útra? Gondold át újra, hogy mit fogsz csinálni a falnál. Összpontosíts. Mindig csak a következő feladatra koncentrálj.
10. Ha sokat adott neked a sziklamászás, akkor a tapasztalataidat oszd meg másokkal is, hogy belekóstolhassanak ennek az izgalmas sportnak a világába.

 

A cikk megjelent a Turista Magazin júniusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kedvcsináló leendő sziklamászóknak

Vasalt utakon a magasban


 

Cikkajánló