Így még soha nem láttad a Napot

Különleges fotó készült az Inouye naptávcső segítségével naprendszerünk központi csillagáról.

Szerző:
Francsics László
Fotó:
NSO/AURA/NSF
2020. január 31.

Különleges fotó készült az Inouye naptávcső segítségével naprendszerünk központi csillagáról.

A Nap megfigyelése két fő szempont miatt kiemelkedő a csillagászatban. Egyrészt a Nap a Földhöz legközelebb eső csillag, az egyetlen, melynek a felszínét és azon keresztül belső felépítését, működését tudják a csillagászok vizsgálni, a Nap vizsgálatán keresztül pedig távoli csillagok működésére tudnak következtetni. Másrészt a Nap létfontosságú a földi élet és a mi létünk szempontjából is, így hasznos minél többet tudni róla.

A Napot sokféle módszerrel és technikával követik nyomon a csillagászok, ennek egyik és igen korlátozott módja a Nap felszíni jelenségeinek vizsgálata. Mivel a Nap forró, ezért űrszondákkal nem lehetséges nagyfelbontású képet készíteni a Nap felszínéről, úgy, mint a Holdról, hiszen egy közelségen túl a szondák elolvadnak a melegben. A Hubble űrtávcső pedig alkalmatlan a Nap megfigyelésére, a halvány fényforrások mérésére optimalizált műszerei azonnal tönkremennének az erős napsugárzástól.


Jelenleg a Nap földi megfigyelése az egyetlen lehetőség a központi csillagunk finom felszíni mintázatának felderítésére. Azonban a Nap, bár óriási, nagyon távol van tőlünk, 400-szor van messzebb, mint a Hold, azaz hasonlóan részletes képet csak sokkal nagyobb teljesítményű távcsővel lehet róla készíteni. Minél nagyobb egy távcső átmérője, annál élesebb (nagyobb felbontású) képet ad.

Éppen azért jelentős az Inouye naptávcső, ugyanis optikájának átmérője 4,24 méter, ami több mint két és félszer nagyobb, mint az eddigi bármelyik Napot vizsgáló optikai műszeré. Vagyis az Inouye távcsöve 2 és félszer részletesebben láthatja a Napot, mint eddig bármi.

100 km-es részletek helyett 25-20 km-es felszínformákat is megpillanthat, ami egy sor új felfedezéshez vezethet. Ehhez azonban rengeteg nehézséget kellett legyőzni. A hatalmas tükör rengeteg napfényt és ezzel hőt gyűjt össze, aminek káros hatásait egy sor bravúros technikai megoldással kellett ellensúlyozni.

A napfény pedig nemcsak a távcsövet károsíthatja, hanem a környező levegőt is megremegteti, ezzel lerontja a távcső képének élességét. Éppen ezért került az Inouye 3000 méteres tengerszint feletti magasságba Maui szigetének egyik legmagasabb pontjára, magasabbra, mint eddig bármelyik jelentős naptávcső, oda, ahol a ritka légkör a legkevésbé rontja a láthatóságot. A tökéletes képhez azonban ez sem elég. Az Inouye a legfejlettebb naptávcsövekhez hasonlóan adaptív optikával van felszerelve, ami a másodperc töredéke alatt tudja a légkor hullámzó, felbontásrontó hatását aktívan kompenzálni.



Cikkajánló