Így néz ki a Tátra a krókuszvirágzás csúcsán – videóval

Most, hogy nem járnak turisták a Tátra krókuszmezőin, egyes helyek talán még szebbek, mint valaha.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. április 17.

Most, hogy nem járnak turisták a Tátra krókuszmezőin, egyes helyek talán még szebbek, mint valaha.

Legalábbis a magas-tatra.info Facebook-oldala szerint, ami korábban arról is hírt adott, hogy a koronavírus-járvány miatt túrázási tilalmat vezettek be a Tátra lengyel oldalán, így csak helyi lakosok kirándulhatnak a környéken.

Most, április közepén jött el a krókuszvirágzás csúcspontja. A Gubałówka oldalában gyönyörűek a virágok, Lengyelország legnagyobb kiterjedésű krókuszmezején viszont most a szokásosnál kevesebb krókusz nyílt ki. Itt, a Chochołowi-völgyben ideális körülmények között egyszerre több millió szál virágzik, most viszont a március közepi hideg (több napig volt 0 Celsius-fok alatt a hőmérséklet) és a hó megtette a hatását.

A tisztáson a nemzeti park lezárásának köszönhetően senki sem jár, csak a madarak éneke hallatszik, így az őzek is bátrabbak a megszokottnál, nyugodtan legelésznek a krókuszok között

– írja a magas-tatra.info. Nem messze innen, a völgy alsó részén elhelyezkedő Huta-réten azonban megint csak gyönyörű a krókuszmező.

A saját szemeddel is meggyőződhetsz erről: ugyan nem személyesen, de az alábbi videó segítségével elgyönyörködhetsz a tátrai krókuszokban. Lengyelül tudók előnyben.

A krókusz, azaz pontosabban a kárpáti sáfrány

Ez a nősziromfélék családjába tartozó növény nem csak a Tátrában nő, a Kárpátok és a Balkán-hegység virága, hegyvidéki, alhavasi réteken, legelőkön, üde lombhullató erdőkben fordul elő. Magyarországon az Észak-Alföldön találkozhatunk a kárpáti sáfránnyal (Crocus heuffelianus). Itthon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Tölcsérszerű, lila virága február-március környékén kezd kinyílni. 10-20 centiméter magasra nő meg.

Forrás: magas-tatra.info Facebook, Wikipédia

Cikkajánló