Így túráznak a magyar nők

Egy kutatás szerint a magyar nők közel fele rendszeresen, legalább néhány havonta túrázással tölti a szabadidejét.

Szerző:
Turista Magazin/ Fjällräven
Fotó:
Fjällräven
2022. február 17.

Egy kutatás szerint a magyar nők közel fele rendszeresen, legalább néhány havonta túrázással tölti a szabadidejét.

Látványosan nőtt az elmúlt években a természetjárás népszerűsége Magyarországon, de mostanáig kevés adat látott napvilágot kifejezetten a nők túrázási szokásairól. Ezen az őrjítő hiányérzeten segít a svéd outdoor márka, a Fjällräven egy hazai kutatásának eredménye, mely szerint magyar nők többsége, mintegy kétharmada legalább évente egyszer elmegy túrázni.

A válaszadók közel fele ennél is gyakrabban húz túracipőt: harmaduk évente néhány alkalommal, minden tizedik hölgy pedig havi rendszerességgel indul a természet felfedezésére.

A női túrázók 4 százaléka tekinthető átlagon felül elkötelezett természetjárónak, ők hetente legalább egyszer útra kelnek.

A megkérdezettek több mint 40 százaléka viszont csak kifejezetten ritkán vagy egyáltalán nem kirándul.

A hölgyek jobban szeretik a többnapos túrákat

A túrák hosszát tekintve a rövidebb, 2-3 órás időtartam a legnépszerűbb a nők körében, ilyen kirándulásokra indul a felmérésben résztvevők kétharmada. Az egész napos túrákra indulók aránya meghaladja a 30%-ot, kétnapos természetjárásra viszont már csak minden tizedik válaszadó indul. A kétnaposnál hosszabb túrák már csak a hölgyek 4%-ára jellemző, érdekesség viszont, hogy a férfiak körében ez az arány ennek is a fele, mindössze 2%.

A felmérésben résztvevő hölgyek nagyjából fele a családjával vagy párjával, házastársával szokott túrázni, harmaduk pedig barátok társaságában kirándul. Minden tizedik nő általában egyedül járja a természetet, vagyis számottevő azok aránya, akik nem tartanak attól, hogy hosszabb időt magányosan töltsenek el a vadonban.

Ebben nem sokkal maradnak le a férfiak mögött, akiknek mintegy 13%-a szokott egyedül túrázni. Ennél alacsonyabb, mintegy 8% azok aránya, akik kollégáikkal tesznek hosszabb-rövidebb túrákat. Az egyéb módon szervezett, nem ismerősökkel, hanem például interneten szerzett túratársakkal kirándulók aránya elenyésző.

A női túrázók Magyarországon minden korosztályban képviseltetik magukat: még a legfiatalabb, Z-generációs korcsoport tagjainak is több mint ötöde is szívesen időzik a természetben. Náluk is nagyobb arányban képviseltetik magukat a kirándulók között a 30-39 év közötti hölgyek, akik közül minden negyedik indul hosszabb-rövidebb túrákra.

A természetjárási hajlandóság a 40-49 közöttiek körében a legalacsonyabb, akik esetén ez az arány 19%.

Az 50 és 65 év közötti női korcsoport egyértelműen a legaktívabb a túrázás terén, esetükben több mint 35% indul rendszeres időközönként a természetbe. Érdekesség, hogy a túrázó nők körében a felsőfokú végzettségűek aránya 15%-kal magasabb az átlaghoz képest – derül ki a Fjällräven női túrázási szokásokat vizsgáló kutatásából.Cikkajánló