Így vadászik az énekesmadarak rémálma – videó

Szabad szemmel alig vehető ki, miként csap le a madáretető vendégeire egy karvaly.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2024. február 16.

Szabad szemmel alig vehető ki, miként csap le a madáretető vendégeire egy karvaly.

A galamb nagyságú karvalyt bátran nevezhetjük az énekesmadarak rémálmának, ugyanis lesből, villámgyorsan, és elképesztő hatékonysággal lepi meg az áldozatait.

A kisebb termetű hímek főleg pintyféléket, cinegéket, verebeket és rigókat zsákmányolnak, a nagyobb méretű tojók viszont galambokat, szarkákat és akár szajkókat is megtámadnak.

Télen nagyobb esélyünk van megpillantani, ugyanis tőlünk nem vonul el, ráadásul északról is érkeznek hozzánk karvalyok, és lakott területre is bemerészkednek zsákmány reményében. Márpedig télen az etetők környékén van nagy nyüzsgés, ami a karvaly számára is szó szerint terített asztal.

Az alábbi videón egy sikeres vadászatát láthatjuk, bár többször is meg kell nézni, hogy kivehessük, mi történik a pár másodpercig tartó akció közben: egy későn kapcsoló csízt kap el röptében.

Egy apró termetű, és villámgyors kismadár elkapása persze elképesztő képességeket kíván, az alábbi rövidfilm hihetetlenül látványos felvételekkel mutatja be, hogy mi a karvaly „titka”.

És végezetül – hogy ne csak egy „könyörtelen kismadárgyilkosként” emlékezzünk a karvalyra – itt van egy felvétel, hogy milyen gondos szülő is tud lenni, valamint azt is remekül megfigyelhetjük, miként lesz apró fehér tollpamacsból egy esetlen karvalykamasz.



Cikkajánló