Így védekezz a hőség ellen!

Tippek, ha a városban ragadtál, vagy óvatosan sportolni akarsz

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
Pixabay.com
2013. július 26.

Tippek, ha a városban ragadtál, vagy óvatosan sportolni akarsz

Az előrejelzések szerint az év legmelegebb napjai várhatók a hétvégén, majdnem 40 fokos csúcshőmérséklettel, ezért a szabályoknak megfelelően az ÁNTSZ hőségriadót adott ki. Néhány egyszerű tanács, hogyan vészelheted át a következő napokat a városban:

 

- A hőség idején ajánlatos a lakást, a szobát, a tartózkodási helyet hűteni. Ennek a klasszikus jól bevált módszere az éjszakai szellőztetés, napközbeni besötétítéssel. A légkondicionáló is jó megoldás, arra azonban figyelj, hogy a légkondicionáló legyen kitakarítva, karbantartva. A hőfok beállításánál pedig az az ideális, ha a kintinél 5-6 Celsius-fokkal kevesebb a belső tér hőmérséklete.

 

Aktívan a szabadban

o - Ha túrát vagy intenzív fizikai munkát tervezel, és nem halaszthatod el a hűvösebb reggeli vagy esti időszakra, akkor fontos tudniod hogy a túlmelegedéstől nem véd meg a bőséges folyadékbevitel sem. Ilyenkor lassabban, gyakoribb pihenőkkel kell haladni.

 

- Sportolás közben tartsd nedvesen a fejbőröd. Az elpárolgó víz hatékonyan vonja el a hőt, de sokkal kevesebb energiába kerül, ha ezt a folyadékot nem a szervezetednek kell kipréselnie a bőrre.

- Arra is érdemes figyelned, hogy ne legyen huzat, mert ez az ízületekre lehet káros hatással, vagy megfázhatsz.


- A ventilátorok használata addig jó, amíg a belső tér levegője 35 fok alatt van, mert a ventillátor keveri a benti meleg levegőt, és így a légmozgás vonja el a meleg levegőt a szervezetünktől.


- A folyadékpótlásra ezekben a napokban fokozottan kell figyelni, inni akkor is kell, amikor az ember nem érzed magad szomjasnak. A szokásos napi 2-2,5 liter folyadékbevitel mellett még ugyanennyit vagy akár többet is megihatsz.

 

- A gyerekeket ne vidd hosszabb időre a tűző napra!


- Még rövid időre se hagyd a gépkocsiban a gyermeket, időset, állatot, mert a autó belső tere nagyon hamar akár 80 fokra is felmelegedhet. A kocsiban ülők könnyen hőgutát kaphatnak.

 

- Langyos vagy hideg vízzel zuhanyozz le naponta akár többször is, érdemes naponta pár órát légkondicionált helyiségben tölteni, sok folyadékot (vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, de jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek) inni, kerülni kell a kávét, az alkoholos italokat, a cukros, szénsavas üdítőket!

Cikkajánló