Íjászat, erdészeti bemutató és táncház - A Környebánya Erdei Iskola

A kultúrtörténeti és természeti értékekben bővelkedő területen található Környebánya Erdei Iskola rengeteg kirándulási lehetőséggel, vidám programokkal és egy seregnyi sportolási és játéklehetőséggel várja a gyerekeket.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Környebánya Erdei Iskola
2014. október 6.

A kultúrtörténeti és természeti értékekben bővelkedő területen található Környebánya Erdei Iskola rengeteg kirándulási lehetőséggel, vidám programokkal és egy seregnyi sportolási és játéklehetőséggel várja a gyerekeket.

Komárom-Esztergom megye északi részén, Tatabányától 5 kilométerre, a Vértes peremén helyezkedik el a Környebánya Erdei Iskola, festői, erdős-dombos tájon. Számos lelet tanúskodik arról, hogy a település már az őskortól lakott, de a környék jelentős középkori emlékekben is bővelkedik. Az erdei iskola egy 1913-ban épült kúriában működik, és egész évben nyitva tart. A terület országos viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű élővilágával, gazdag erdőségével és tavaival minden kétséget kizáróan életre szóló élményekkel ajándékozza meg az idelátogató gyerekeket.


Az épületben a hálószobákon kívül egy előadóterem is helyet kapott, ahol bemutatók és foglalkozások lebonyolítására is adott a lehetőség. Az udvaron alkalom nyílik szabadtéri főzésre és sportolásra. A széles programkínálat többek között hüllő- és madár-, valamint erdészeti és vadászati bemutatót, illetve csillagászati előadást foglal magába, de a bányászati múzeum megtekintése is érdekes meglepetéseket tartogat. A csemeték kipróbálhatják az íjászkodást, a lovaglást, sőt, a gyerekjógát és a táncházat is. Természetesen a kézműves programok sem maradhatnak ki a sorból, úgymint a gyöngyfűzés, a gyertyaöntés, a batikolás és a bőrözés.

 

 

Íjász foglalkozás


A környék legnépszerűbb látnivalói között szerepel Majkpuszta, ahol a kamalduli szerzetesrend hozott létre egy zárt épületegyüttest a 18. században. Az 1200-as években épült Gesztesi vár gyalogosan vagy kisvonattal szintén könnyen elérhető. Izgalmas célpontnak ígérkezik a tatabányai Turul-emlékmű, amely egész Európa legnagyobb madárábrázolásaként ismert. A közelben található a Vértesszőlős Őstelep is, ahol egyedülállóan komplex őskőkori leletegyüttes tekinthető meg.


Az erdei suli igény szerint túravezetést biztosít. Érdekes célpont lehet a vértessomlói Vitányvár, a Mátyás-kút vagy a Szarvas-kút, a Szép Ilonka-forrás, a Vértessomlói kilátó, illetve a Környebányai tavak is.

 

 

Kirándulás kisvonattal

 

Mi vár rád az erdei iskolában?
- Sok érdekes túracélpont (őskőkori leletegyüttes, várak, tavak, források)
- Szabadtéri főzési lehetőség
- Előadóterem
- Az épület fűthető, 3 szobával 30 férőhellyel: 1db 10 ágyas, 1db 18 ágyas, 1db 2 ágyas - külön zuhanyzóval ellátott tanári szobával
 
 
Ezekbe kóstolhatsz bele…
- Íjászkodás, lovaglás, gyerekjóga, táncház
- Gyöngyfűzés, batikolás, gyertyaöntés, bőrözés
- Hüllő-, madár-, erdészeti és vadászati bemutató
- Csillagászat
 
 

További erdei iskolákkal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

 

Elérhetőség

 

Telefonszám: 06/34-474-292
E-mail cím: erdeiiskola@kornye.hu


Táborvezető: Szőlősiné Nagy Zsuzsanna
Telefonszám: 06/30-560-6506
E-mail cím: jazmin38ster@gmail.com
http://www.kornye.hu/erdeiiskola

Cikkajánló