Ijesztgető varjakra számíthatunk az elkövetkező időszakban

Szó sincs Hitchcocki horrorról, csupán a költési időszaknak köszönhető a furcsa viselkedés, amikor a madarak támadó manőverekkel védelmezik a fiókáikat.

Szerző:
Turista magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)
2022. május 3.

Szó sincs Hitchcocki horrorról, csupán a költési időszaknak köszönhető a furcsa viselkedés, amikor a madarak támadó manőverekkel védelmezik a fiókáikat.

Elsősorban a lakott területeken is élő varjúfélék, különösen a dolmányos varjak április végétől induló és akár június közepéig is eltartó fiókareptetésekor számíthatunk madártámadásokra – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A fészket, illetve a fészket már elhagyó, de gyakran még nem teljesen röpképes fiókákat, veszély érzékelése esetén, a szülők sokakban félelmet keltő, vérmes elszántsággal védelmezik. Már azzal is kiválthatjuk a fenyegető viselkedést, ha gyanútlanul, pár tíz méterre megközelítjük a fióka rejtekhelyét.

Ne essünk pánikba!
Az ilyen madártámadások közvetlen sérülést aligha okoznak, de az ijedtség előidézhet balesetet. Fontos, hogy támadás esetén megőrizzük a lélekjelenlétünket: ne kezdjünk el szaladni és hadonászni, forduljunk szembe az állattal és próbáljuk inkább elijeszteni. Ezt a leghatékonyabban úgy tehetjük, ha karunkat széttárva sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek mutatjuk magunkat, illetve hanghatásokkal zavarjuk az állatot. (pl. hangosan rákiáltunk vagy összecsapjuk a tenyerünket)

Vannak kimondottan agresszív egyedek, amelyekkel szemben már ajánlott az eszközhasználat is. Egy esőkabát, egy esernyő vagy túrabot kiválóan távol tudja tartani a ránk rontó madarat, de itt is fontos a lélekjelenlét, hiszen védekezésünk célja csupán a madár távoltartása, nem pedig az, hogy egy jól irányzott ütéssel sérülést okozzunk. Hátráljunk ki a védelmezett területről, és figyeljük meg, hogy a madár felhagy a támadó manőverekkel.

Hazánkban leginkább a bütykös hattyúktól kell tartanunk. Ezek a termetes madarak a túl közel merészkedőknek csőrükkel és szárnyukkal gyakran bebizonyítják, hogy milyen hatékony védelmezők, ha a kicsinyükről van szó. Támadásuk akár sérülést is okozhat, de ha nem megyünk közel a családhoz, nincs mitől tartanunk.

A témában további részleteket az MME oldalán olvashatsz, illetve egy korábbi cikkünkben varjútámadásról is láthatsz videót!

Cikkajánló