Miért támadnak a madarak?

Itt a dolmányos varjak fiókareptetési időszaka, ezért nem árt, ha résen vagyunk, de ne feledjük, a bütykös hattyúk és a macskabaglyok sem feltétlenül kedvesek az emberrel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2021. május 4.

Itt a dolmányos varjak fiókareptetési időszaka, ezért nem árt, ha résen vagyunk, de ne feledjük, a bütykös hattyúk és a macskabaglyok sem feltétlenül kedvesek az emberrel.

Ráadásul nem csak a fent említett fajok támadnak: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint valójában sokkal többször élünk át madártámadást, csak éppen a kistestű madarak, mint amilyen a rozsdafarkú vagy a fekete rigó, nem hozzák ránk a frászt. Legalábbis ami a felnőtteket illeti – a kisebb gyerekekkel viszont érdemes elbeszélgetni a témáról, különösen, ha a kertben találunk egy madárfészket.

Lakott területen a dolmányos varjak szoktak támadni ilyenkor, a májusi fiókareptetéskor. Ezzel védik ugyanis az utódjaikat, akik ebben az időszakban még nem feltétlenül teljes mértékben röpképesek. Vannak olyan hiperérzékeny varjak, amelyek már akkor is támadásba lendülnek, ha valaki néhány méterre megközelíti a fiókájuk rejtekhelyét (ami általában nem is látható). Este és éjszaka a macskabaglyokkal járhatunk ugyanígy.

Fontos, hogy a fiókáit vezetgető hattyúkat mindenképpen kerüljük el, úszás és csónakázás közben is, mert a szárnyukkal és a csőrükkel igen nagy fájdalmat okozhatnak. Főleg a gyerekekre és a gyengébb fizikumú felnőttekre veszélyesek.

Mit tegyünk, ha a madár ránk támad? Ne fussunk el, épp ellenkezőleg: forduljunk szembe a madárral, és tárjuk szét a karunkat, hogy nagyobbnak és félelmetesebbnek tűnjünk. Kiabáljunk. Hattyútámadás esetén fröcsköljük az állatot vízzel. A kisebb madarakat persze kézzel is elhessegethetjük, a nagyobbakat pedig a kezünk ügyébe eső tárggyal, pl. táskával, kabáttal, esernyővel.

Cikkajánló