Ilyen a kilátás a távvezetéktartó oszlop vércselakásaiból

A szerelők akciókamerával másztak fel a költőládákhoz, hogy kiemeljék a gyűrűzésre váró vércséket.

Szerző:
E.ON Facebook
orseginemzetipark.hu
MME
Fotó:
E.ON Facebook
2019. augusztus 1.

A szerelők akciókamerával másztak fel a költőládákhoz, hogy kiemeljék a gyűrűzésre váró vércséket.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság még tavasszal kereste meg az E.ON-t, hogy szereljenek fel költőládákat a vörös vércsék számára a nagyfeszültségű távvezetéktartó oszlopokra. Úgy tűnik, a madarak nagyon díjazták az ötletet, mert hamar belakták az új ládákat, és költésbe fogtak. A fiókák lassan ki is repülnek a fészkekből.
Az E.ON most videót tett közzé a Facebook-oldalán, így te is megnézheted, hogyan másztak fel az oszlopokra, és rakták táskákba a gyűrűzésre váró - és kissé méltatlankodó - fiókákat.

 

 

A gyűrűzésről is készült videó:

 

 

A vörös vércse Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai szerint hazai fészkelőállománya 6200-7400 párra tehető. A tojó 3-8 tojást rak, a fiókák 28-30 nap alatt kelnek ki, és még ugyanennyit töltenek a fészekben. A vércse elsősorban rágcsálókkal, pl. mezei pocokkal táplálkozik, de nyáron fogyaszt rovarokat is, időnként pedig gyíkokat, madarakat. Saját fészket nem épít, így mesterséges fészkekkel, költőládákkal lehet segíteni a megtelepedését.


Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság most futtat egy védelmi projektet, ehhez csatlakozott az E.ON Hungária Zrt. is. Más vállalatok, magánszemélyek segítségét is várják, erről ide kattintva olvashatsz bővebben. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Több lett a biztonságos gólyafészek

Kaszálás közben bukkantak rá erre a pelyhes jószágra

Mozgalmas az élet az alföldi vércsetelepeken

Egyre több vörös vércse költ a Kis-Sárréten

 

Cikkajánló