Ilyen fecske még nem költött Magyarországon

Ezen a nyáron egy új madárfaj, a vörhenyes fecske rakott fészket Balatonfüreden. A madárpárnak három fiókája lett, amelyek július első hetében repültek ki.

Szerző:
MME
Fotó:
Orbán Zoltán / MME
Bajor Zoltán / MME
2017. augusztus 23.

Ezen a nyáron egy új madárfaj, a vörhenyes fecske rakott fészket Balatonfüreden. A madárpárnak három fiókája lett, amelyek július első hetében repültek ki.

Illusztráció

 

A vörhenyes fecske küllemében és viselkedésében nagyon emlékeztet a füsti fecskére. Repülő rovarokra vadászik, sárgolyókból álló fészkét sziklafalak, épületek esőtől védett párkányzata alá építi. Ez könnyen elkülöníthető a hazai fajokétól, mivel zárt, a molnárfecskékéhez hasonló fészkének bejáratához hosszú félcsövet tapaszt. Elsősorban Ázsiában, de Afrikában és Európában is költ. Kontinensünkön a Földközi-tenger partvidéki régiójában, Spanyolország, Portugália és a Balkán országainak belső területein fészkel - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

 

Az egyik balatoni vörhenyes fecske


Magyarországon a megfigyelések szerint még sosem költött, és egyes kóborló példányok is csak nagyon ritkán kerültek elő hazánkból. Idén április 16-án két, egymástól valószínűleg független megfigyelése is volt Tatán, illetve a magyar-román-ukrán hármas határ közelében. A balatoni madarak első megfigyelési adata 2017. május 5-éről, a Grand Anna Hotel közeléből származik. Ezt követően a madarászok 35 alkalommal látták a fecskéket.

 

Az idei fészek


A vörhenyesfecske-pár fészke a hotel mélygarázsának mennyezetére, a faj mediterráneumi élőhelyén klasszikusnak számító helyre épült. Külön meglepetés volt, hogy emellett egy korábban, valószínűleg 2016-ban készült fészek is előkerült, amiről eddig nem tudtak a madarászok. A fiókákat először július 5-én látták, és azt is megfigyelték, hogy az egyik szülő a fiókanevelési időszakban valószínűleg elpusztult, így a fiatalok etetése a magára maradt madárra hárult. A fecskék területhűsége jelentős, így nagy rá az esély, hogy a madarak jövőre is visszatérnek.

 

Az előző években épült vörhenyesfecske-fészek Balatonfüreden


Persze az új fecskefaj alkalmi megtelepedése nem tudja ellensúlyozni a hazai fecskeállomány jelentős, több mint 50 %-os állománycsökkenését, és az ez által okozott kárt, amiről már mi is írtunk korábban.

 

Illusztráció

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bajban vannak a fecskék

Hajóval a parti fecskék nyomában

Nekünk sem jó, ha nem vigyázunk a fecskékre

Ezért is vigyázzunk április-májusban a fecskékre

Cikkajánló