Indul a nyári vakáció - hétvégi programajánló

Összegyűjtöttünk hétvégére néhány izgalmas szabadtéri programot azoknak, akik a bekuckózás helyett a mozgást és a természetet választanák. 

Szerző:
TM
Fotó:
BNPI
wikipedia
anp.hu
levendarium.hu
facebook.com / Tettyei Mésztufa-barlang
bfnp.hu
2018. június 19.

Összegyűjtöttünk hétvégére néhány izgalmas szabadtéri programot azoknak, akik a bekuckózás helyett a mozgást és a természetet választanák. 

Ezt a hétvégét kár lenne a négy fal között tölteni. Mutatjuk a jobbnál jobb lehetőségeket.

 

1. Szentjánosbogár-séta

 

 

A júniusi éjszakákon egyszerre felragyogó szentjánosbogarak sokasága feledhetetlen látvány. A felsőtárkányi sétán megcsodálhatjuk a világító násztáncot, amennyiben a szentjánosbogarak is ezt akarják.

 

Mikor?
2018. június 22. 20.00 - 22.00
Hol?
Felsőtárkány, Nyugati kapu Látogatóközpont
Bővebb információ ide kattintva.

 

2. Gyapjaszsák

 

 

Az éjszakai túrán három táv közül választhatunk. A leghosszabb (30 km) túrán 15 pontot kell érinti tetszőleges sorrendben, a közepes távon (20 km) 10-et, a legrövidebben (10 km) 5-öt. A pontok a következők: Pogány-kő, Kocka, Pandúr-kő, Kanca-hegy, Csúcsos-hegy, Pákozdvár, Gádé-hegy, Sor-hegy, Likas-kő, Meleg-hegy, Géczi-hegy, Gyapjaszsák, Új-hegy, Szintezési ősjegy, Bence-hegy.

 

Mikor?
2018. június 23. 20.00 - 24.00
Hol?
Velencei-hegység, Sukoró
Bővebb információ ide kattintva.

 

3. „Föld alatt és föld felett”-túrák

 

 

A barlangok világnapja alkalmából Aggtelek és Jósvafő környékén rendhagyó túrákkal várják a kirándulni vágyókat a föld alatt és felett is öt-öt különböző távon (50, 30, 20, 10 km). Az „A kategóriában” a felszínen halad a túra útvonala, a „B kategóriában” pedig barlangi szakaszokat is érintenek a résztávok. Mindegyik túránál a cél és rajt helyszíne a Baradla vörös-tói bejárata. Helyszíni nevezés csak a szabad helyek függvényében, korlátozottan lehetséges.

 

Mikor?
2018. június 23. 7.00 - 20.00
Hol?
Vörös-tói barlangbejárat, Aggtelek, Jósvafő
Bővebb információ ide kattintva.

 

4. Levendulás-templomromos túra

 

 

Ha szereted a kora középkori templomokat, érdekelnek a különleges bányák, vagy megnéznéd az ország egyik legszebb karrmezőjét, akkor a balaton-felvidéki Dörgicsén a helyed. És hogy a 3-as szám rajongói is fellelkesüljenek, íme, a menü: 3 híres középkori templom (Boldogasszony templomrom, Kisfalud-dörgicsei templomrom és Szent Péter-dörgicsei templomrom); 3 Dörgicse (sorrendben: Alsó-, Kis- és Felsődörgicse), 3 teljesen különböző arculatú mészkőterület: „mészkő a tetőn”, „mészkő a tálban” és „mészkő a falban”. A túra hossza 6 km, időtartama 4 óra.

 

Mikor?
2018. június 23. 9.00 - 13.00
Hol?
Alsódörgicse, Boldogasszony templomrom
Bővebb információ ide kattintva.

5. Szent Iván-éj a Tettyei-mésztufabarlangban

 

 

Európa számos vidékén még napjainkban is él a Szent Iván-éji tűzgyújtás szokása. E szokást megőrizve, Pécsett a Tettyei-mésztufabarlang előtti téren 2018-ban is örömtüzek égnek. Tervezett program: idegenvezetés a barlangban, majd sötétedéskor élő zene, táncház, tűzgyújtás, fényfestés a barlang bejárati falán.

 

Mikor?
2018. június 24. 20.00 - 23.00
Hol?
Pécs, Tettyei-mésztufabarlang
Bővebb információ ide kattintva.

6. Pécsely gyalogos és kerékpáros túrák

 

 

 

A Balaton-felvidék látványos vidékein vezetnek végig az útvonalak. A gyalogos túrákon 40, 20, 10, 5 kilométeres, a kerékpároson pedig 60, 42, 27 kilométeres távok közül választhatnak az indulók. A bringás útvonalak kis forgalmú közutakon, erdei utakon és kijelölt kerékpárutakon haladnak.

 

Mikor?
2018. június 24. 7.00 - 19.00
Hol?
Pécsely
Bővebb információ ide kattintva.

 

Cikkajánló