Ingyenes túrákon ismerheted meg hazánk földtani kincseit

Az ország számos pontján várnak izgalmas gyalog és kerékpáros túrákkal az idei Geotóp Napokon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Veres Zsolt
2020. szeptember 29.

Az ország számos pontján várnak izgalmas gyalog és kerékpáros túrákkal az idei Geotóp Napokon.

A Magyarhoni Földtani Társulat idén is megszervezi a Geotóp Napokat, amelynek keretei között 17 ingyenes geotúra indul az ország különböző településeiről október 3., 4. és 10-én. A túrák többsége gyalog teljesíthető, de lesz több kerékpáros is, sőt némelyiken a föld alá is le lehet merészkedni. A kínálatból pont egy ilyet emeltünk most ki, és az teszi még különlegesebbé az október 3-ai eseményt, hogy az egyik túravezető Veres Zsolt geográfus, akinek az írásaival a Turista Magazin olvasói a Geokéktúra rovatunkban, illetve a Kövek mesélnek blogban is találkozhattak már.

A jósvafői Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis mellől induló 7 km-es geotúra első részében (Jósvafő településtől északra) a terület felszíni földtudományi (földtani, felszínalaktani, vízföldtani/víztani, talajtani) és tájképi értékeivel (pl. Tohonya-szurdok, Nagy-Tohonya-forrás, Kő-völgy, Kuriszlán-fennsík) ismerkedhetnek meg a résztvevők, majd a mélybe ereszkedik a társaság, ahol (barlangi túravezető segítségével) a Vass Imre-barlangot járjuk be. A geotúrán résztvevőknek a Vass Imre-barlangban tett túra szintén ingyenes. Aki kedvet kapott a túrához, ide kattintva kaphat több információt és egyben jelezheti is a részvételi szándékát.

Mi az a geotóp?

A geotóp (a Geo = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezek a képződmények lehetnek különféle felszínformák, sziklafalak, barlangok, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásai, források, ásvány- vagy kövület előfordulások, emellett még a természet sok más érdekessége, és persze maga a táj. Megismerésük és megfigyelésük révén a múltba is tehetünk egy időutazást, bepillantást nyerve évmilliókkal ezelőtti földtörténeti eseményekbe.


Cikkajánló