Innovatív ötletek a vízválság problémájára

A fenntartható vízgazdálkodás volt a témája az ősz elején megrendezett Aquathon nemzetközi innovációs ötletversenynek. A jelentkezőknek arra kellett digitális megoldást találniuk, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a vízfelhasználást.

Szerző:
TM
2020. szeptember 25.

A fenntartható vízgazdálkodás volt a témája az ősz elején megrendezett Aquathon nemzetközi innovációs ötletversenynek. A jelentkezőknek arra kellett digitális megoldást találniuk, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a vízfelhasználást.

Az ötletverseny egyik szervezője, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 2013-ban azzal a céllal jött létre, hogy támogassa azokat a kezdeményezéseket, programokat, szervezeteket, amelyek korunk globális környezeti problémáira keresnek és tudnak valós válaszokat adni. Mindezt szavak helyett tettekkel, és nem valamikor a távoli jövőben, hanem lehetőleg itt és most.

Az Alapítvány kiemelt célja az is, hogy ebbe a közös gondolkodásba bevonja a fiatalokat is. De nem csak megszólítani szeretnék őket, kíváncsiak a véleményükre, az ötleteikre, annál is inkább, mert a fiatal generációk kreatív és közösségi szemlélete nagy segítség lehet ebben a válaszkeresésben.

Kézzelfogható válaszokra van szükség

Korunk globális problémáinak egyike a vízválság. Napjainkban több mint kétmilliárd ember él olyan régiókban, ahol a vízhiány napi gondot jelent.

Becslések szerint 2050-re ötmilliárd embert érinthet ez a probléma.

A globális vízválság volt a témája a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Design Terminal innovációs ötletversenyének, az Aquathon-nak, ahol a résztvevők a fenntarthatóbb vízfogyasztásra és a vízfelhasználás problémáira kerestek innovatív, széles rétegekhez eljuttatható és valóban megvalósítható megoldásokat.

24 órás döntő a Dunánál

A szeptember elején megrendezett versenyre kétszázan jelentkeztek, főleg egyetemisták, fiatal diplomások és startupok. A döntőbe 12 csapat 39 versenyzője jutott be. A 24 órás döntőt stílszerűen egy Duna-parti állóhajón rendezték, ahol az ötletek részletes bemutatása előtt a csapatok előadásokat hallgattak, workshopokon vettek részt és mentorok segítségével tökéletesítették prezentációjukat.

„Bár természetes vizekben gazdag ország vagyunk, a világ klímafolyamatait látva, idővel a Kárpát-medencében, és így Magyarországon is egyre fontosabb szerepet játszik majd az, hogy hogyan tudunk takarékoskodni és minél hatékonyabban bánni a vízzel, úgy a háztartásokban, mint a mezőgazdaságban” – mondja Mészáros Szilvia a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány munkatársa.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány mellett a verseny másik társszervezője a Design Terminal volt, amelynek innovációs ügynökségként komoly gyakorlata van az Aquathonhoz hasonló versenyek lebonyolításában, üzletfejlesztési profiljuk révén pedig jól tudják, mik egy jól működő jövőbeni vállalkozás üzleti ismérvei. „Jobbnál jobb témák jöttek, nagy volt az érdeklődés, látszott, hogy ez a terület nagyon izgalmas most” – mondja Jónás László, a Design Terminál üzletfejlesztési vezetője. „Mi egyszerre néztük azt, hogy az adott innováció mennyiben újdonság, mennyire ütőképes, hogyan lehet megvalósítani, milyen hatása van, és mindezek a szempontok együtt döntötték el, hogy végül ki legyen a győztes.”

Ötletből valós termék

A versenyt végül a BIGger Together nevű csapat nyerte, akik a láthatatlan víz problémájára találtak ki egy applikációt A győztes projekt arra a problémára keresett megoldást, hogy hogyan lehet az egyes élelmiszeripari termékek esetében összehasonlíthatóvá tenni az előállításhoz felhasznált víz mértékét. Az alkalmazás nem csak segíti a környezettudatos vásárlókat, de egyúttal fel is hívja figyelmet a probléma fontosságára.

A második helyet a Big Fishes szerezte meg, akiknek ötlete egy víz alatti jármű, amely a víztározókon keletkezett sérüléseket azonosítja, anélkül, hogy a tározókban lévő hatalmas mennyiségű vizet feleslegesen le kellene engedni. A harmadik helyezett a 4 vízcsepp elég nevet viselő csapat lett, akiknek ötlete a szürkevíz – a háztartásban már felhasznált, ivóvízként már nem alkalmas, de más célokra még felhasználható víz – újbóli felhasználását segítené, azzal például, hogy az elhasznált fürdővizet összegyűjti és átvezeti a vécétartályba.

S hogy mi lesz ezeknek az innovációknak a jövője? A szervezők szeretnék, ha a versenyen részt vevő fiatalok tovább haladnának azon az úton, amin az Aquathon révén elindultak, és ebben szeretnék segíteni is őket. A Kék Bolygó Alapítvány – a Design Terminallal karöltve –egy olyan mentorprogram kidolgozását tervezi, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a legjobb ötletekből valóban használható termékek szülessenek.

Cikkajánló