Invazív faj lett a házi macska Lengyelországban

Sok emlőst és madarat ejtenek el, ezért ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére a biológusok szerint.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
hvg.hu
2022. július 27.

Sok emlőst és madarat ejtenek el, ezért ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére a biológusok szerint.

A Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete az invazív fajok közé sorolta a házi macskát, ami a macskabarátok felháborodását váltotta ki – számol be róla a hvg. Az ember második legjobb barátja lett az 1787. idegenhonos faj az országos adatbázisban.

Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa szerint növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házi macskák fenyegetik a biodiverzitást. A tudós azt mondja, a macskák „100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait”. A napokban még egy televíziós műsorba is elhívták, ahol egy állatorvos volt a vitapartnere, aki szerint a macskákat méltánytalanul nagy mértékben teszik felelőssé a madarak haláláért, holott a szennyezett levegő és a városi épületek homlokzata is jócskán szedi az áldozatait.

A természetvédelmi intézet nem akarta azt a benyomást kelteni, hogy a macskák elaltatását javasolják, mindössze annyit szeretnének, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a kedvenceiket a madarak költési időszakában.

Cikkajánló