Irány a Shisha Pangma!

A magyar hegymászónő útrakelt Katmanduból, hogy átlépve a kínai határt megérkezzen a Shisha Pangma alaptáborába.

Fotó:
DBS és KG - forrás: trekking-tours.hu
2013. szeptember 5.

A magyar hegymászónő útrakelt Katmanduból, hogy átlépve a kínai határt megérkezzen a Shisha Pangma alaptáborába.

Lesták Erzsébet műholdas telefonján megerősítette a hírt, hogy szeptember 4-én hajnalban elhagyta Nepál fővárosát és nemsokára átlépi a határt és a kínai Zhangmu városába érkezik. Itt a gyakorlatnak megfelelően a kínai hatóságok elvesznek tőlük minden kommunikációs eszközt, amelyet majd csak az alaptáborban szolgáltatnak vissza, így néhány napig nem fogunk tudni hírt adni Erzsébet útjának alakulásáról.

 

Erzsébet beszámolt arról is, hogy indulásuk előtt részt vett egy eligazításon, ahol a szervezők a csapatmunka fontosságára hívták fel a hegymászók figyelmét, ugyanis jelenleg nagyon kevesen indulnak most felfelé, ezért különösen fontos, hogy egymást segítve törekedjenek a céljuk felé. A megbeszélésen felhívták az expedíció figyelmét arra is, hogyha a lavinaveszély és a hóviszonyok nem teszik lehetővé a fő csúcs támadását, ne kockáztassák életüket és inkább a kevésbé veszélyes központi csúcsra másszanak fel.
 

A magyar hegymászó úgy értesült, hogy az őszi időszakban összesen 20-25 fő szeretné megmászni a Shisha Pangmát. Megtudtuk, hogy Erzsébet jelenleg nehéz döntési helyzetbe kerülhet. Ő ugyanis mindössze négy hegymászóval indul a Shisha Pangmára. Közülük hárman eredetileg az Erzsébet által is kiszemelt főcsúcs meghódítását tervezték, ketten pedig a központi csúcs elérését célozták meg.
 

A legutolsó értesülések szerint azonban úgy látszik, hogy a magyar hegymászónő társai azon gondolkodnak, hogy megváltoztatják elképzeléseiket és oxigénpalackkal mindannyian a központi csúcsra indulnak. Egyedül nagyon kockázatos lenne felfelé haladni, Erzsébet sem akarja ezt, de jelenleg úgy áll a helyzet, hogyha társai valóban oxigénpalackkal másznak, ő nem tudja majd tartani a tempót velük, így fel kell fogadnia egy nepáli serpát mászótársnak.
 

Bízzunk abban, hogy Erzsébet hamarosan megtalálja a tökéletes megoldást, és hogy a külső körülmények is tökéletesek lesznek a teljes sikerhez.
 

Korábbi írásunkat Lesták Erzsébet útjáról itt olvashatjátok!

Cikkajánló