Ismerd meg a legszebb hangú énekesmadarat a Fülemülék éjszakáján

Az MME már több mint tíz éve szervezi meg az országos rendezvénysorozatot, melynek keretében nemcsak hallgatni, de a madárgyűrűzéseken akár kézbe is lehet venni a fülemüléket. Április végétől május végéig több helyszínen találkozhatsz velük.

Szerző:
MME
Fotó:
Adobe Stock
2019. április 24.

Az MME már több mint tíz éve szervezi meg az országos rendezvénysorozatot, melynek keretében nemcsak hallgatni, de a madárgyűrűzéseken akár kézbe is lehet venni a fülemüléket. Április végétől május végéig több helyszínen találkozhatsz velük.

 

A fülemülék Afrikában, a Szaharától délre töltik a telet, és áprilisban, május elején érkeznek meg Magyarországra, a hímek pedig szinte azonnal énekelni kezdenek. Teszik ezt elsősorban azért, hogy minél előbb meghódítsanak egy szemrevaló tojót, de messzire hangzó hangjuk más hímek számára is jelzi, hogy ez a terület már foglalt. Az éneklés április végén, május elején éri el csúcspontját, utána már a hímek energiáit is a fiókák nevelése köti le. Ha nyáron hallunk éneklő fülemülét, az valószínűleg egy pár nélkül maradt szomorú, de még reménykedő hím példány. A fülemülék abban is kitűnnek a többi madár közül, hogy a párkeresés időszakában éjjel is énekelnek.

 

Hazánkban lakott területen is gyakran találkozhatunk a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madárral, melynek hangja akár kilométernyi távolságra is elhallatszik.

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több mint egy évtizede rendezi meg a fülemülés sétákat és madárgyűrűzéseket. A programhelyszínek folyamatosan bővülő listáját ide kattintva éred el. 

 

 

A fülemüle és a művészek

A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen „Fülemüle” című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde „A csalogány és a rózsa” című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

 

A rádió hőskorában, Angliában, a BBC közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel 1924 májusában. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

 

 
 

Kapcsolódó cikkeink:

A talált madárfiókák többsége nem szorul megmentésre

Megjelentek a nagyszemű madarak Dévaványán

Megjöttek az Atlaszból a csicsörgő csicsörkék

Gyönyörű hóbagoly érkezett Budakeszire

 

 

Cikkajánló