Ismét pillepalackhajókra szállnak a PET-kalózok

Jön a hetedik PET Kupa: ezúttal Tivadar és Záhony között igyekeznek megtisztítani a Tiszát a résztvevők augusztus 3. és 11. között.

Szerző:
Sajtóanyag
Fotó:
Bankó József
Konyha Miklós
2019. július 31.

Jön a hetedik PET Kupa: ezúttal Tivadar és Záhony között igyekeznek megtisztítani a Tiszát a résztvevők augusztus 3. és 11. között.

A csaknem nyolcvan folyamkilométeres távot saját építésű pillepalack-hajókkal teszik meg a csapatok. A május végi árhullám után rekordmennyiségű felhalmozódott hulladékra számítanak a szervezők, a 7. PET Kupa résztvevői naponta várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól mentesítik a folyót és árterét.

 


A verseny augusztus 3-án az újrahasznosított anyagokból készülő hajók megépítésével indul Tivadarban, a mezőny augusztus 5-én 10.30-kor a tivadari strand mellől rajtol. A napi 10-20 folyamkilométeres vízi távok megtétele után más-más helyszíneken köt ki a flotta. Az esti programok során a Tisza különleges élővilágáról és kulturális kincseiről tartanak előadást, ismeretterjesztő és szórakoztató vetélkedőkkel várják a PET-kalózok az érdeklődőket. Az augusztus 7-i pihenőnapon a Vásárosnamény-Gergelyiugornyai strandon látogatható meg a PET Kupa legénysége. A PET Kupa átadására és eredményhirdetésre augusztus 10-én este, Záhonyban kerül sor. Az ünnepi eseményt Day és Hesz Ádám akusztikus koncertje zárja. Az eseményre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 


A Természetfilm.hu Egyesület évek óta dolgozik a Tisza és mellékfolyóinak tisztításán. A Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság meghívására idén júniusban a Tisza-tavon indítottak futamot, ahol három tonna hulladékot szedtek össze a résztvevők. A vállalati és baráti csapatok, önkéntesek a szabadidejüket áldozzák az ügyért, saját kezűleg építik PET-hajóikat, dacolnak a nomád tábori körülményekkel, a sok szúnyoggal, és mindent megtesznek a Tisza hulladékmentesítéséért.

 


A Felső-Tiszán már hagyományosnak mondható, hosszú folyami hajós versenyen sok a visszatérő, idén a flotta 17 hajóval vág neki a távnak. A versenyt a teljes szakaszon elkísérik a Felső-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság hajói, és a Felső-Tisza-Vidéki Búvár és Vízimentő Egyesület motorosai.

 


A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A hulladékok válogatásra és tömörítésre kerülnek, így a megtisztított területekről a még hasznosítható anyagok - a NHKV Zrt. és az ÉAK Nkft. segítségével - a hulladékfeldolgozókhoz kerülnek.

 


A Kupa során a tudományos kutatások és mérések sem szokatlanok, idén a Wessling Hungary Kft. az ártéri erdők talajrétegeiben fogja megvizsgálni a mikroműanyag-tartalmat.


Látogasd meg a PET Kupa hivatalos weboldalát is a részletekért. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Hármas összefogással a hulladékmentes Tiszáért

Három tonna műanyagot szedtek össze a Tisza-tóból

35 000 műanyag palacktól szabadult meg a Felső-Tisza

Észre sem vesszük őket, pedig globális veszélyt jelentenek

Cikkajánló