Ismét uráli bagoly az Alföldön

Tavaly novemberben Doboz határában bukkant fel egy uráli bagoly, most pedig a Hortobágy-Berettyó túrkevei részén figyeltek meg egy példányt, annak dacára, hogy alföldi tájakon elvileg nemigen fordul elő a faj.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Shutterstock
2016. január 11.

Tavaly novemberben Doboz határában bukkant fel egy uráli bagoly, most pedig a Hortobágy-Berettyó túrkevei részén figyeltek meg egy példányt, annak dacára, hogy alföldi tájakon elvileg nemigen fordul elő a faj.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén az elmúlt időszakban már másodjára tűnt fel uráli bagoly. A Doboz határában, a Faluhelyi-erdőben lencsevégre kapott egyedet már többször is látták november óta. Mindez azért számít különlegességnek, mert Magyarországon csak az északi hegyvidékeken költenek uráli baglyok, állományukat mintegy 150-250 párra becsülik, s az alföldi tájakon csak rendkívül ritkán jelennek meg.

 

Illusztráció

 

A Túrkevénél észlelt madarat az alkonyati órákban vették észre a nemzeti park szakemberei, az állat éppen egy balkáni gerlén táplálkozott. Azt, hogy hosszabb távon is itt marad-e, most még nem lehet tudni. Az viszont tény, hogy az utóbbi évtizedekben nemigen volt példa arra, hogy az Alföldön fészket rakott volna uráli bagoly.

 

Az északi elterjedésű faj elsősorban Oroszország északi tájain és a skandináv országokban honos. Európai állományát 100-150 ezerre becsülik. A hegyvidéki erdőtársulások (gyertyános-tölgyesek, bükkösök) lakója. Elsősorban az idős, zárt erdőségeket kedveli. Fészket nem épít, hanem más nagy testű ragadozó madarakét foglalja el. A természetes faodvakat is előszeretettel használja. Főként rágcsálókkal és madarakkal táplálkozik.

 

Ami a külsejét illeti, egy meglehetősen termetes, nálunk az uhu után a második legnagyobb bagolyfajról van szó. Érdekessége, hogy a macskabagolyhoz hasonlóan neki sincsenek tollfülei. Nagy, busa feje és feketén világító szeme alapján viszonylag könnyen felismerhető. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem mindennapi látvány: uráli bagoly Dobozon

Bagolyinvázió Szolnok belvárosában

Minek a baglyoknak szemetes?

Tedd fel a fára a kisbaglyot!

 

Cikkajánló