Ismét visszafoglaljuk a tatai várat

Május 27. és 29. között irány a Tatai Patara fesztivál, ahol középkori hangulattal, csatajelenetekkel, korabeli ételekkel és török kávéval várják az érdeklődőket.

Szerző:
MTI
2016. május 24.

Május 27. és 29. között irány a Tatai Patara fesztivál, ahol középkori hangulattal, csatajelenetekkel, korabeli ételekkel és török kávéval várják az érdeklődőket.

 

A fő attrakció az lesz, amikor bemutatják a tatai vár 1597-es visszafoglalását: a csatajelenetekben pikások (pika = hosszú lándzsa), muskétások, janicsárok, azabok (könnyűfegyverzetű gyalogosok), sejmenek (őrök) és pattantyúsok szerepelnek. A történeteket Négyesi Lajos hadtörténész kíséri magyarázattal.


A háromnapos eseményen több mint négyszáz cseh, finn, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák és szlovák hagyományőrző vesz részt, s csaknem ezer közreműködő varázsol középkori hangulatot. A rendezvényen a látogató korhű ruhák között válogathat, korabeli ételeket és török kávét kóstolhat, serbetet ihat, hastáncosokban gyönyörködhet.

 


A korabeli krónikák szerint 1597. május 23-án hajnalban két töröknek álcázott katona kért védelmet a vár kapuőreitől, majd az őrök leszerelése után a kaput a patarával (petárdával) berobbantották, és a készenlétben álló magyar, német, spanyol és vallon alakulatokból álló közel 3000 fős sereg Pálffy Miklós vezetésével lerohanta a várat. Később Győr felszabadításánál is a Tatán bevált fegyver indította el a sikeres ostromot.

 

 

Még több infó: www.tataipatara.hu

 

Ha a vár történetéről és az ottani kiállításokról szeretnél még többet megtudni, kattints ide!

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ahová a királyok is lazítani jártak

Már 17 ezren vannak, de egyre gyülekeznek

Szebb, mint újkorában - Helyreállították a tatai védett tavat

Cikkajánló