Itt a 2024-es év madara

Idén ötvenéves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és erre az évre kiemelkedő természeti értékünket választották az év madarául.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
MME
2024. január 3.

Idén ötvenéves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, és erre az évre kiemelkedő természeti értékünket választották az év madarául.

Tudtad, hogy az EU-s kerecsensólyom-állomány több mint fele, 60%-a Magyarországon fészkel? Jó hír, hogy a Kárpát-medencében stabil, sőt, enyhén növekszik a faj populációja. Persze, ez nem volt mindig így. Míg 1990-ben világállománya 17400-28800, 2013-ban 6100-14900 pár volt. Az 1980-as években majdnem kihalt Magyarországról a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint. Munkájuknak köszönhetően mára viszont már

150 pár fészkel nálunk.

Kerecsensólyommal elsősorban Ázsiában lehet találkozni, az európai állomány javarésze pedig nálunk és Ukrajnában él. A faj a nyílt pusztákat kedveli, ahol rágcsálókra, például ürgékre vagy hörcsögökre vadászik. Nem épít fészket, sziklafalak párkányain kutatja fel más fajok fészekmaradványait vagy a törmelékes talajban alakít ki mélyedést a tojásoknak. Fás élőhelyeken az ölyvek és sasok üres fészkébe költözik be. Egyszer költ egy évben.

A múlt század második felében előszeretettel fogták be, illetve szedték ki a tojásokat és a fiókákat a fészekből, emiatt az MME önkéntesekkel évekig fészekőrzést végzett. Mára az ürgéket védetté nyilvánították, és visszatelepítették őket egykori élőhelyeikre, így növelve a kerecsensólymok számára a táplálékbázist. Emellett költőládákat helyeztek ki számukra, melyben a hazai állomány több mint kétharmada költ.

Cikkajánló