Egy messzi földről érkezett halász

A fokozottan védett halászsast leginkább tavasszal és ősszel csíphetjük el hazánkban. Ahogy a neve is utal rá, a faj legfőbb táplálékát a halak jelentik, testfelépítése is ehhez alkalmazkodott.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2022. április 9.

A fokozottan védett halászsast leginkább tavasszal és ősszel csíphetjük el hazánkban. Ahogy a neve is utal rá, a faj legfőbb táplálékát a halak jelentik, testfelépítése is ehhez alkalmazkodott.

Leggyakrabban áprilisban és szeptemberben láthatjuk – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán, ahol most egy videó is megjelent a különleges kinézetű sasfajról. A halászsast – ahogy nevéből is adódik – főleg folyók, halastavak környékén pillanthatjuk meg: például a Duna, a Tisza és a Dráva hullámterében, valamint a Kis-Balatonon, a Hortobágyon, a szegedi Fehér-tavon és az Apaji-halastavaknál.

A videón látható példány valószínűleg már jóllakott, és éppen egy fán pihen a szegedi Fehér-tó közelében:

Alulról a halászsasok nagyrészt fehérek, ennek köszönhetően a halak nehezebben veszik észre őket. Karmaikkal könnyedén meg tudják ragadni a sikamlós zsákmányt, ugyanis az hosszú, kampós, és több kisebb tüske is található rajta. „A víz felett csapongva keresi zsákmányát, majd összehúzott szárnyakkal, előrenyújtott lábakkal a vízbe zuhanva markolja meg és emeli ki a vízből” – írja a nemzetipark-igazgatóság. Ha a madár sikeresen megfogta a prédát, a haladás irányába fordítja, így a kis légellenállásnak köszönhetően gyorsabban tud haladni egy alkalmas hely felé, ahol nem kell tartania attól, hogy elveszik tőle az ebédjét.

A Magyarországon megjelenő példányok többnyire Skandináviában, a balti államokban, Németországban és Lengyelországban fészkelnek, egyébként a faj az északi féltekén sokfelé elterjedt. A nálunk átvonuló példányokat az illegális vadászat és az áramütés veszélyezteti.

A halászsas fokozattan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Cikkajánló