Itt a tiszavirágrajzás

Rendszerint június első felében zajlik a tiszavirágrajzás a Körös-Maros Nemzeti Park folyóin. Európa legnagyobb kérészfaja egyre nagyobb tömegben fordul elő, így meglesni még szenzációsabb élmény.

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Fritz Geller-Grimm / Wikipedia
Széll Antal / Körös-Maros NPI
2016. június 8.

Rendszerint június első felében zajlik a tiszavirágrajzás a Körös-Maros Nemzeti Park folyóin. Európa legnagyobb kérészfaja egyre nagyobb tömegben fordul elő, így meglesni még szenzációsabb élmény.

Ha jobban belegondolunk, a tiszavirágnak nincs is olyan rövid élete: három évig tart, amíg a lárvák felemelkednek a víz felszínére, és a rovarok kibújnak a lárvabőrből. Az azonban igaz, hogy a kifejlett kérészék már csupán néhány óráig élnek. A (fartoldalékokkal együtt) - 8-12 centiméter hosszú rovaroknak csak csökevényes szájszervük van, így nem táplálkoznak, kizárólag a párzásra koncentrálnak.

 


A rajzás általában egy fülledt, meleg, júniusi délutánon kezdődik. A kérészek a víz folyásával ellenkező irányban repülnek, valószínűleg így próbálják azt elérni, hogy a nőstények által elszórt peték a sodrás ellenére megközelítőleg ugyanazon a helyen kerüljenek az iszapba, ahol elődeik is kifejlődtek - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. A rajzás idején a rovarok a parti ágakon, tereptárgyakon is tömegesen láthatók. Néhány óra elteltével azonban valamennyien elpusztulnak, kitűnő táplálékként szolgálva a madarak és a békák számára.

 


Néhány évtizeddel ezelőtt még szenzációszámba ment, ha tiszavirágot látott az ember, napjainkban azonban már egyre nagyobb tömegben fordul elő, ami valószínűleg a vízminőség javulásának köszönhető. A Körös-Maros Nemzeti Park területén a Hármas-Körös, a Maros vagy a Hortobágy-Berettyó partján érdemes sétát tenni, hogy megleshesd a Tisza virágzását.


A rovar védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint egyedenként. Az élő és az elhullott egyedek gyűjtése egyaránt tilos. Bűncselekmény, ha valaki a rovarok telepét felássa, illetve ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt össze. Büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és ezáltal megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

 

Egy kis ízelítő a tiszavirágrajzásból:

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Még sohasem láttad virágozni a Tiszát?

Virágzik a Tisza Szeged alatt

Csoda a Dunán

Cikkajánló