Itt egy hétvégi program azoknak, akik nem félnek a kígyóktól

Szeptember 1-jén, szombaton tartják a Rákosi Vipera Napot Szegeden és Kunpeszéren. A hüllők közelről megcsodálhatók, és körbe lehet nézni a viperaközpontban is.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
facebook.com / Kiskunsági Nemzeti Park
2018. augusztus 29.

Szeptember 1-jén, szombaton tartják a Rákosi Vipera Napot Szegeden és Kunpeszéren. A hüllők közelről megcsodálhatók, és körbe lehet nézni a viperaközpontban is.

A rákosi vipera hazánk legveszélyeztetettebb gerincese. A hétvégi programon a látogatók megtudhatják, hogyan lehet eldönteni, hogy viperával vagy siklóval találkoztak-e, és megismerkedhetnek a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekkel is.

 


A programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezi szeptember 1-jén 10 órától 16 óráig két helyszínen: a Szegedi Vadasparkban és Kunpeszéren, a Rákosivipera-védelmi Központban. 

 

A RÁKOSI VIPERÁK OTTHONÁBAN
Sokan tisztában vannak azzal, hogy az óriáspandát vagy a szumátrai tigrist a kihalás réme fenyegeti, de vajon hányan ismerik a hazánkban fellelhető rákosi viperát, illetve a rá leselkedő veszélyeket? Halpern Bálinttal, a Rákosivipera-védelmi Központ vezető biológusával beszélgettünk e különleges kígyó hazai helyzetéről, fennmaradásának esélyeiről. A folytatáshoz kattints. >>

 

Szegeden az ott bemutatott viperák mérésére is sor kerül, amikor a látogatók közelebbről megnézhetik a kézben tartott példányokat. Ugyanitt megtekinthető a Magyarország gyíkjai nevű vándorkiállítás.

 

A Rákosivipera-védelmi Központ 2004 óta működik Kunpeszér és Kunadacs határán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából. A nyílt napon az itt folyó munkát is megismerhetik a látogatók. 14 éve zajlik a tenyészprogram, idén 25 nőstény 265 kisviperát hozott a világra. Jelenleg több mint 2800 tenyésztett egyed található a központban.

 

A program 10 órakor kezdődik, találkozó Kunpeszéren, az élelmiszerbolt előtt. Előzetes bejelentkezés szükséges. További információkat ide kattintva találsz.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A rákosi viperák otthonában

Nagyobb területen élhetnek a rákosi viperák a pusztában

Természetvédelem a harcmezőn

Majdnem kétszáz kis rákosi vipera született az idén

Újból a legjobb öt között a rákosivipera-projekt

Cikkajánló