Ízelítő a hazai erdők-mezők legjavából

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Soponyai Ökocentrum területén az Országos Vadgasztronómiai Fesztivált és vele párhuzamosan a XXII. Fejér Megyei Vadásznapot.

Szerző:
Tolnai Gábor
Fotó:
Tolnai Gábor
2014. szeptember 9.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Soponyai Ökocentrum területén az Országos Vadgasztronómiai Fesztivált és vele párhuzamosan a XXII. Fejér Megyei Vadásznapot.

Ha valaki úgy gondolná, hogy kevesen tudják, hol található Soponya, bizony téved! Ugyanis a fejér

megyei Sárvíz menti település a vadászok és a vadételeket kedvelők körében igen jól ismert.

 

A falu és a rendezvény sikerét jól példázza, hogy szeptember első hétvégéjén mintegy 5000 résztvevő és érdeklődő érkezett Soponyára. A vendégeket Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Dr. Bitay Márton Állami Földprogramért Felelős Államtitkár, és több vadásztársaság elnökének köszöntőbeszéde fogadta a délelőtti órákban.

 

 

Elhangzott, hogy a Földművelésügyi Minisztérium célja az állami erdők közjó javára történő megnyitása

 

Mint megtudhattuk, a rendezvény nemcsak a vadászok ünnepe, de az erdőé, a vadaké, és természetesen a szép helyszínt nyújtó Sárvíz mentéé is. A köszöntő szavak mellett komoly célokat is megfogalmaztak: a vadgazdálkodás elismertségének, a vadhúsfogyasztás kultúrájának terjesztése a jövő fontos feladata. A hazai feldolgozó ágazat és keresleti hálózat megerősítése a nemzetgazdaság szempontjából lehet jelentős, maga a vadhús pedig biotermékként az egészséges étkezés és a gasztronómiai élvezet ideális ötvözője.

 

 

A vadhús biotermékként az egészséges étkezés és a gasztronómiai élvezet ideális ötvözője

 

A vadászati tevékenység társadalmi elfogadottságának kulcsa is elhangzott: a vadászat becsületét csak becsületes vadászok tudják visszaszerezni. Ennek jegyében osztották ki az idei Szent Hubertusz és Nimród

díjakat, illetve a Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet. A természetjárók számára különösen fontos a nyitóbeszédek gondolatai közül, hogy az erdőben zajló emberi tevékenységek között méltó helyen említették a túrázást is: az Országos Kéktúra vonalához kapcsolódó fejlesztéseket az elmúlt év fontos eredményének nevezték. Elhangzott, hogy a Földművelésügyi Minisztérium célja az állami erdők közjó javára történő megnyitása a fenntarthatóság szem előtt tartásával. Ezek után Szent Hubertusz, a vadászok és erdészek védőszentjének szobra mellett szimbolikusan szabadon bocsátottak egy, a Székesfehérvári Vadmadárkórház munkatársai által megmentett vörös vércsét.

 

 

 A rendezvény kulináris élvezetekkel és erdei tevékenységekhez kötődő színes programokkal folytatódott

 

A rendezvény kulináris élvezetekkel és erdei tevékenységekhez kötődő színes programokkal folytatódott. Déltájban már mintegy hatvan bográcsból szállt a vadpörköltek ínycsiklandó illata. A főzőverseny résztvevői természetesen a vendégeket jóval megelőzve, már reggel 6 óra óta szorgoskodtak a helyszínen. A legnagyobbik üstben, amely csak állványzatról, ember nagyságú fakanalakkal keverhető, mintegy 4 mázsányi szarvashúst készített el a luxemburgi nemzetközi versenyre „edző” magyar válogatott. A bográcsokon túl nyárson forgó vaddisznók és egyéb különleges vadsültek látványa és illata csábította kóstolásra a közönséget.

 

 

Mintegy 4 mázsányi szarvashúst készített el a luxemburgi nemzetközi versenyre „edző” magyar válogatott

 

Vállalták a megmérettetést a hazai állami erdészetek nagy részének és nemzeti parkjainknak szakácscsapatai is, az ő sátraiknál nemcsak kóstolni lehetett, hanem tevékenységeikről informálódni is.

 

 

A magyar fakitermelő, és a Stihl Timbersports válogatott is bemutatkozott

 

Mindenki találhatott számára érdekes programokat: a közvetlen környékről illetve a Dunántúl távolabbi tájairól érkező vadászkürt zenekarok, népzenei és néptáncos együttesek műsora mellett látványos láncfűrész-berregéssel, fejszecsattogással mutatkozott be a magyar fakitermelő válogatott és a Stihl Timbersports válogatott. A vezetés szerelmesei Volskwagen terepjárókat tesztelhettek, valamint többféle kutyabemutatóra (retriever munkabemutató és dog dancing) is sor került. Aki nemcsak a vadászatnak a gasztronómia számára hasznosítható eredményei iránt érdeklődött, megcsodálhatta a térségi és regionális rekordokat bemutató trófeakiállítást és a preparátumkiállítást is. A legkisebbek körében természetesen az élő állatok voltak népszerűbbek: a Soponyai Ökocentrum állatsimogatójának lakói mellett „vendégművészként” megismerkedhettek a Budakeszi Vadasparkból és a Székesfehérvári Vadmadárkórházból érkező állatokkal is, a velük színessé tett ismeretterjesztő foglalkozások mágnesként vonzották a gyermekeket. Vadász és nem vadász - de az erdőt szerető ember - egyaránt tartalmas napot tölthetett el Soponyán.

 

 

Az ismeretterjesztő foglalkozások mágnesként vonzották a gyermekeket

 

Azok se sajnálkozzanak azonban, akik nem lehettek jelen az idei Országos Vadgasztronómiai Fesztiválon, hiszen nem kell egy teljes évet várni a következő soponyai élményekig! Idén októberben sor kerül vizslaversenyre, novemberben pedig vadliba megfigyelést és lúdlakomát rendeznek. Az ökocentrum folyamatosan várja az idelátogatókat: megtekinthetjük a környék élővilágát ismertető erdészeti és vadászati múzeumot, a nagyvad és szárnyasvad bemutató kertet, az információs táblákkal ellátott tanösvényt, valamint a tágabb környék, a Sárvíz mente is számos érdekes helyszínt kínál. Bátran kijelenthetjük, hogy Fejér megyének nemcsak a Vérteshez és a Bakonyhoz tartozó tájai lehetnek vonzóak a lelkes természetjárók számára!

 

 

Az ökocentrum folyamatosan várja az idelátogatókat

Cikkajánló