Ízelítő a Mecsekből

A Mecsek Egyesület és a baranyai túramozgalom történetét bemutató turistamúzeum nyílt a pécsi városközpontban.

Szerző:
MTI
Fotó:
Baumann József -Mecsek Egyesület
2014. október 12.

A Mecsek Egyesület és a baranyai túramozgalom történetét bemutató turistamúzeum nyílt a pécsi városközpontban.

A baranyai megyeszékhely sétálóutcájában, a Király utcában egy üres üzlethelyiségben kapott helyet a természetjárók, kirándulók, a Pécs felett magasodó hegység szerelmesei által 123 esztendeje alapított Mecsek Egyesület állandó kiállítása. A tárlat bemutatja a szervezet történetét, egyben megtekinthetőek benne a Mecsek turistaútjait bemutató kötetek, térképek, számos túrabot, jelvény, több évtizedes túrahátizsákok is.

 

 

A szalagnál Páva Zsolt polgármester, egyben a Mecsek Egyesület elnöke és Ripszám István, az egyesület ügyvezető elnöke

 

Páva Zsolt, a természet pécsi és baranyai rajongóit tömörítő Mecsek Egyesület elnöke a csütörtöki ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy az országban ritkaságnak számítanak a hasonló múzeumok. Mint mondta, a tárlat ugyanis nemcsak a helyi egyesület történetét dolgozza fel, hanem a hegység múltját és jelenét is bemutatja, ilyen módon minden Pécsre érkező ízelítőt kaphat a megyeszékhely felett magasodó Mecsekből, kedvet kaphat csúcsai meghódításához.

Azt mondta, hogy az egyesület az egyik első klasszikus alulról szerveződő civil szövetségként alakult meg hazánkban a 19. század végén, és nem kisebb teljesítmény fűződik a nevéhez, mint a Mecsek turistaútjainak kiépítése, a természetjárás népszerűsítése, a test és a lélek fejlesztése.


Bejelentette: a pécsi önkormányzat folytatja azt a programot, amelyet az utóbbi években elkezdett. Hazai és uniós forrásokból még több turistaút, erdei pihenőhely felújítását végzi el, rendezi a Misinatetőn található pécsi tévétorony környezetét, és ott szabadidős célokat szolgáló létesítményeket hoz létre a közeljövőben.

 

 

A Király utca 40-ben hétfőtől péntekig 10-től 16 óráig várják a látogatókat


Ripszám István, az egyesület ügyvezető elnöke arról számolt be, hogy a kiállításon jelenleg megtalálható tárgyak több évtizedes múltra tekintenek vissza, gyűjtésükben a szervezet legidősebb tagjai vettek részt. Hozzátette: érdemes lesz időről időre felkeresni a múzeumot, hiszen igyekeznek folyamatosan változtatni a kiállítás anyagán, emellett kulturális programokat, rendezvényeket, előadásokat, beszélgetéseket is tartanak majd az épületben.

Cikkajánló