Javul a Duna vízminősége

Felelős vízfelhasználással csökkenthető a Duna szervesanyag szennyezettsége.

 

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2013. augusztus 30.

Felelős vízfelhasználással csökkenthető a Duna szervesanyag szennyezettsége.

 

Az ausztriai központú Donau Chemie AG szerint az olyan kutatási projektek, mint a jelenlegi Duna vízminőségi expedíció (JDS3) - tudományos jelentőségük mellett - segítenek tudatosítani a tíz Dunamenti ország lakóiban, hogy a víz megújuló, de véges erőforrás. Fontos, hogy a Duna-medence országaiban élők megértsék: személyes hozzájárulásuk is kell ahhoz, hogy a tovább javuljon a Duna vízminősége - idézi a közlemény Franz Geigert, a JDS3-at vállalati szponzorként támogató Donau Chemie AG vezérigazgatóját.

 

A tájékoztató utal rá: az első két dunai expedíció megállapításai szerint - a csökkenő mértékű ipari és mezőgazdasági szennyezésnek és az egyre tökéletesedő víztisztítási módszereknek köszönhetően - a Duna vízminősége javul.

 

A nemzetközi kutatások azonban arra is rávilágítottak, hogy a Duna-medence valamennyi országában továbbra is jelentős kockázati tényezőkkel kell számolni. Ezek közül a legfontosabbak: a szervesanyag-szennyezés, amelyért a szennyvízkibocsátás felelős; a tápanyagterhelés, amelyet a mezőgazdaság foszfor- és nitrogénkibocsátása okoz; a veszélyes anyagokból származó szennyezés, amelyért az ipari kibocsátás a felelős; továbbá a folyó medrét, valamint árterét érintő hidromorfológiai változások.

 

A szervesanyag-szennyezés csökkentése érdekében a legtöbbet a háztartások és az ipari felhasználók tehetnek. Azaz nem tanácsos a szennyvízcsatornába juttatni azt, ami nem odavaló, se ásványi, se növényi olajat, se szilárd hulladékot, se műanyagot. Ezek intenzívebb szennyvíztisztítást igényelnek, ami hozzájárul a vízdíj folyamatos emelkedéséhez.

 

Víztisztításra használható mikrobagyűjteményt hoztak létre
Kép
A magyar és román kutatók által végzett kutatási program fontos része volt a változó vízrendszerben élő mikroorganizmusok - baktériumok, gombák - azonosítása és vizsgálata. E mikrobák közül a kutatók összegyűjtötték azokat, melyek képesek a folyóvízben leggyakrabban előforduló szerves szennyezőanyagok lebontására. A jövőben az így létrehozott törzsgyűjtemény a biológiai úton történő vízminőség-javítás fontos eszköze lehet. A mikrobák elsősorban zárt vízrendszerekben előforduló helyi szennyezések felszámolásánál hatékonyak.
 

A szerves szennyező anyagok sokkal veszélyesebbek, mint a vízben lebegő szilárd anyagok, mert eutrofizációt okozhatnak: azaz hatásukra elszaporodnak az algák és a magasabb szervezettségű növények nemcsak a Dunában, hanem a Fekete tengerben is. Továbbá a szélsőséges higiénia is káros lehet, hiszen ami otthon minden baktériumot elpusztít, az a vízkezelésben alkalmazott hasznos baktériumokat is elpusztítja a víztisztító telepen.

Cikkajánló