Jön az V. Balatoni Hattyú Road Show

Testközelből ismerheted meg a Balaton emblematikus madarát, ha részt veszel augusztus 13-14-én a Balatoni Hattyú Road Show-n.

Szerző:
Forrás: MME
Fotó:
MME
Shutterstock
2015. augusztus 5.

Testközelből ismerheted meg a Balaton emblematikus madarát, ha részt veszel augusztus 13-14-én a Balatoni Hattyú Road Show-n.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén 10 helyszínen várja az érdeklődőket. Az akció célja, hogy minél több madárra kerüljön olyan színes gyűrű, melynek segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket. A program azért izgalmas, mert a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcias hattyúkat puszta kézzel kell elfogni. A helyszínen regisztrálók között a szervezők 20 db pólót sorsolnak ki. Ha elég gyors vagy, túzokos hűtőmágnessel is gazdagodhatsz. 

 

A számok tükrében
1993-tól 2011. július 22-ig 1671 bütykös hattyúra került színes gyűrű Magyarországon, ebből a Balatonon (a Kis-Balatonnal együtt) 955 példányra. Napjainkig 1045 olyan színes gyűrűs „balatoni hattyút” tartanak nyilván, amely legalább egyszer előfordult legnagyobb tavunkon.

Tudod, hogy miért érdemes a hattyúkat nyáron gyűrűzni? A lúdalakúak sajátossága, hogy egyszerre cserélnek repülőtollakat (ezt a folyamatot lohosodásnak hívjuk). Ebben az időszakban, amely nagyjából 6-8 hétig tart, a hattyúk a biztonságot nyújtó vízen gyűlnek össze, nagy csoportban.


A hattyú nyakára kerülő gyűrű nem árt a madárnak. Azért nem a lábára teszik, mert az többnyire a vízben van, így nehéz leolvasni. Persze a nyakgyűrű a táplálkozásban sem akadályozza a hattyút. Mivel leveleket, hajtásokat csipeget, nyeléskor nem vastagodik meg jelentősen a nyaka (ellentétben pl. a kormoránokkal vagy a gólyákkal).

 

 

 

Az V. Balatoni Hattyú Road Show gyűrűzési helyszínei

 

Az időpontok és az adatok csak tájékoztató jellegűek. A rendezvény sikerességét erősen befolyásolja az időjárás és a hattyúk mozgása. Ha csak néhány helyszínhez szeretnél csatlakozni, indulás előtt mindenképpen érdeklődj Bodnár Katalinnál a 20-243-2059-es telefonszámon! Egyébiránt a csatlakozás egyszerű: menj a helyszínre, és keresd az MME munkatársát!


Az idei év rendhagyó a hattyúk számát tekintve. Az MME előzetes felmérése szerint kevés madár található a déli parton, így aki pénteken indulna útnak, számoljon azzal a lehetőséggel is, hogy a meghirdetett déli parti helyszíneken lehetséges, hogy nem lesz gyűrűzés.

 

Csütörtök (augusztus 13.)
10.00 Balatonfüred, Tagore sétány eleje (Vitorlás tér)
(a legközelebbi díjmentes parkoló a Huray utcában, kb. 5 perc sétára található)
12.30 Révfülöp hajóállomás (Halász utca vége)
(a parkolás díjmentes)
14.30 Keszthely hajóállomás
(a parkolás díjköteles)
16.00 Balatonmáriafürdő hajóállomás
(a parkolás díjmentes)

Péntek (augusztus 14.)
9.30 Fonyód-Alsóbélatelep, Noszlopy utca (a parkolás díjmentes) vagy Fonyód (ún. Fésűs móló a kikötőtől és a Vízirendőrségtől nyugatra) (a parkolás díjmentes)
11.00 Balatonboglár, Platán-strand (a parkolás díjmentes) v. Balatonlelle, Vadvirág Camping (a parkolás díjmentes)
13.00 Balatonszárszó, Községi (szabad) strand (a parkolás díjmentes)
14.00 Balatonföldvár, Kvassay sétány (a parkolás díjmentes)
15.00 Zamárdi, Margó Ede sétány (a parkolás díjmentes) v. Zamárdi, József A. u. (a parkolás díjmentes)
16.00 Siófok, Hotel Európa előtti partszakasz (díjköteles parkolás)

 

Helyi kapcsolat: Dr. Kovács Gyula 20-996-3928, Szinai Péter 20-519-8750 (gyűrűzési munka közben korlátozottan elérhetőek!)


Sajtókapcsolat: Bodnár Katalin 20-243-2059, bodnar.katalin@mme.hu

 

A madárgyűrűzésről itt tudhatsz meg még többet!

 

Kapcsolódó cikkeink: 

5 túracélpont madárbarátoknak - 1. rész
5 jó madárvárta - nem csak ornitológusoknak

 

Cikkajánló