Kalandozz a csodatermő aranyalma földjén

Szeretnél egy picit kiszakadni a pörgős hétköznapokból? Sosem jártál még Palócföldön? Akkor irány Horpács, ez a fővárostól mindössze 67 km-re fekvő Nógrád megyei falu, ahol nemcsak elrejtőzhetsz a világ elől egy picit, de a környéken remek túrákat is lehet tenni.

Szerző:
TM.HU
Fotó:
HORPACS.HU
ORSZAGALBUM.HU/KALLOJAZMIN
2015. április 14.

Szeretnél egy picit kiszakadni a pörgős hétköznapokból? Sosem jártál még Palócföldön? Akkor irány Horpács, ez a fővárostól mindössze 67 km-re fekvő Nógrád megyei falu, ahol nemcsak elrejtőzhetsz a világ elől egy picit, de a környéken remek túrákat is lehet tenni.

Évszázadok óta rejtélyes legenda övez egy apró Nógrád megyei falut, miszerint: ahol a csodatermő aranyalma földet ért, ott van a világ közepe, azaz Horpácson. A csoda helyét egy tiszta vizű patak csörgedezése jelzi a festői szépségű községben. Horpács a Börzsöny, a Cserhát és az Ipoly találkozásánál, egy horpadásszerű völgyben fekszik, innen ered a neve az alig 180 fő lélekszámú településnek.

Ami Mikszáth Kálmánt is rabul ejtette

A kicsiny falu azonban egyáltalán nem szűkölködik nevezetességekben, itt található például a Szontágh-kúria, amelynek közvetlen szomszédságában magasodik a híres Mikszáth-kúria is. A Tót atyafiak és A jó palócok írója 1904-ben vásárolta meg a horpácsi birtokot Szontágh Páltól. „Egész életemben vágytam ilyen zugra, elrejtett fészekre.” - hangoztatta Mikszáth Kálmán, aki a főváros nyüzsgéséből akart kiszabadulni egy olyan helyre, ahol „még a madár sem találja meg”. Mikszáth pontosan 110 évvel ezelőtt, 1905 áprilisában foglalta el a kastélyt. Több írása is itt született, így került be Horpács a magyar irodalomtörténetbe. Az író egykori kedves pihenőhelye napjainkban a Mikszáth-emlékháznak ad otthont.

 


A Mikszáth-kúria Horpácson


Túrázz és keress kincset!


A környék a túrázni vágyóknak is ideális: Horpács a piros jelzésű túraútvonalon fekszik, és áthalad rajta a Via Margaritarum - avagy más néven Gyöngyök útja - nevezetű zarándokút. A 760 kilométeres szakasz a hajdani középkori országutak nyomában Mátraverebélyt köti össze Mariazellel.


A Palócföld szíve a nógrádi vár, ahol a geocachinget is ki lehet próbálni. A kincsesláda megkeresése különösen a gyerekek számára élvezetes, ám a fenti lehetőségek mindegyike remek kikapcsolódást nyújthat az egész család számára, kisebb csoportoknak, de a falu megfelelő helyszíne lehet osztálykirándulásnak vagy tábornak is.

 

 

A nógrádi vár

 

Tudtad?

Ez a vidék jelképezi a palóc kultúra bölcsőjét is: a hagyományőrző Palóc úton végighaladva szemtanúja lehetsz a messze földön híres palóc örökségnek. A helyi kézművesség, építészet, gasztronómia, illetve a népviselet, népzene és néptánc mellett a Palóc Galériák hálózata látogatók sokaságát vonzza évről-évre a térségbe. A tematikus útvonal mintegy 30 települést fog össze.

 

Szálláshelyről bővebb infó: http://hepikozpont.hu/
Kapcsolódó cikk: Nyugattól-Keletig a nógrádi erdőkben

Cikkajánló